Tuesday, November 9, 2010

Niebo w gębie /Chocolate heaven

Potrzebujesz pociechy na jesienną chandrę...znam doskonały sposób, który momentalnie poprawi Ci nastrój.
Czekolada na gorąco z wiśniówką
  • tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady;
  • 1/2l mleka;
  • 2 łyżki cukru;
  • po 50ml wiśniówki na osobę;
  • bita śmietana;
  • ewentualnie wisienki koktajlowe do dekoracji.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do podgrzanego mleka, dodać cukier i mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia, a następnie do wrzenia.
Czekoladę przelać do 4 eleganckich szklanek (około 200ml). Dodać 50 ml wiśniówki i zamieszać.
Udekorować bitą śmietaną. Na brzegu szklaneczki można zawiesić wisienkę koktajlową dla dekoracji.
Smacznego!!!

W wersji dla leniwych, można przygotować z gorącej czekolady w proszku, lub gotowej sprzedawanej w kartoniku.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sad? I know a perfect way to cheer you up :)

Hot chocolate with cherry liqueur
  • 100g of dark chocolate; 
  • 1/2l milk;
  • 2 spoons of sugar;
  • 50ml or cherry liqueur per person;
  • whipped cream;
  • cocktail cherries for decoration.
Break the chocolate and add it to heated milk, add sugar and wait till chocolate melts completely. keep on the gas till boiling point.Pour the chocolate into 4 elegant (approx. 200ml glasses) add 50ml of cherry liquor.  Decorate with whipped cream and a cherry.

For lazy ones - you can use ready instant chocolate.
Enjoy!!!

1 comment: