Saturday, November 6, 2010

Gruszkowe delicje/Pear deli

Wczoraj mieliśmy małe party u Asi i Łukasza (Siostry i Szwagra). Było pyszne jedzonko i miła atmosfera.
Ja zdecydowałam się przygotować deser. Inspiracja pochodzi z mniammniam.pl i przypadła wszystkim do gustu stąd moja rekomendacja :)

Co potrzebujemy?

- po jednej miękkiej sporej gruszce na osobę;
- trochę sera pleśniowego blue (np. rokpol lub gorgonzola);
- coś do posypania -najlepiej płatki/słupki migdałowe lub orzechy włoskie, ewentualnie podprażone pestki - dyni lub słonecznika;
- odrobina brązowego cukru;
- zredukowane balsamico lub glazura balsamiczna.

Jak przygotować?

Foremkę do zapiekania wysmarować oliwką, gruszki przekroić na pół wyciąć gniazda nasienne. Piekarnik nagrzać do 220C, piec ok 30 min do momentu, aż gruszki będą miękkie.
Następnie wypełnić otwory po gniazdach nasiennych pokruszonym serem blue, posypać migdałami, orzechami itp. Posypać odrobiną brązowego cukru. Podpiec do momentu, aż ser lekko się rozpuści.
Układać na talerzach po dwie połówki dla każdego, udekorować np. bazylią i sosem z octu balsamicznego.
Żeby uzyskać wspaniały sos z octu balsamicznego, należy go po prostu zredukować, czyli podgrzewać  w garnuszku na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.

Obecnie można w sklepach kupić gotowe glazury balsamiczne (balsmic glaze), które mają podobne właściwości jak zredukowany ocet. 

Smacznego!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yesterday we had a small party in Asia's and Łukasz's place (my sis and brother in law). Lots of delicious food and nice atmosphere. I have decided to prepare a desert, which I strongly recommend.

We need:

- 1 big soft pear per person;
- some blue cheese eg. gorgonzola;
- almond flakes, walnuts, pumpkin or sunflower seeds;
- little bit of brown sugar;
- reduced balsamic vinegar or balsamic glaze.

How to prepare:

Spread a little bit of oil on the baking from, cut pears into halves, remove the seeds, preheat the oven to 220C and bake pears for approx. 30 min, till the time they are soft.
 Remove from the oven, fill with blue cheese, put some almonds, walnuts or roasted seeds from top add touch of brown sugar and bake again for  few minutes till the cheese melts.
Serve on a plate, two halves per person, decorated with for example basil leave and balsamic sauce.
To get balsamic sauce you need to reduce the balsamic vinegar. To do so, just keep it on low flame till the time it evaporates and becomes dense. You can also use ready balsamic glaze.

Bon Appetit!




 Zdjęcia w nowej odsłonie :)/ New snaps :)





No comments:

Post a Comment