Dziś na kolację była zupka dyniowa...jesienna...optymistyczna...rozgrzewająca...pyszna... Przywołała świeże wspomnienie Maminych obiadków, gdyż moja Mama robi najlepszą :) To chyba jedno z niewielu dań, które mogę powtórzyć w Indiach bez zmiany smaku. Dziś sekretną recepturą podzielę się z Wami.
Składniki na 4-5 porcji
- kawałek dyni obrany i pokrojony w kostkę;
- 1,5cm kawałek świeżego imbiru;
- pół łyżeczki ziaren kminku;
- 2 średnie cebule;
- odrobina oliwy z oliwek;
- chilli w proszku;
- pieprz, sól;
- 1l bulionu;
- sok z 1/2 limonki (do smaku);
- opcjonalnie pół szklanki mleczka kokosowego;
- po 1 łyżce gęstego jogurtu na porcję;
- 4-5 łyżek pestek z dyni;
- świeża kolendra do dekoracji.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić kminek, mieszając uprażyć. Po chwili dodać dynię pokrojoną w kostkę i starty imbir. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać do duszącej się dyni. Dusić pod przykryciem ok 10 minut, po czym zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i chilli. Gotować na małym gazie, aż dynia będzie zupełnie miękka. Zmiksować blenderem, dodać mleczko kokosowe (nie jest konieczne, ale daje fajny smak). Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, posypaną uprażonymi pestkami dyni i listkiem świeżej kolendry.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Today we had pumpkin soup for the dinner - autumn style...optimistic...warming up...yummy... It brought back fresh memories of Mummy's foodie. I have to say that my Mom is a cooking master. This soup is one of few dishes that can easily be done in India without changing the taste. Today I will share this secret recipe with you :)
4-5 serves
- piece of pumpkin pealed and cut into cubes;
- 1,5cm piece of fresh ginger root
- half tea spoon of cumin seeds,
- 2 onions;
- little bit of olive oil;
- chili powder;
- salt&pepper;
- 1l of chicken or vegetable broth;
- juice of 1/2lime (to taste);
- optionally half glass of coconut milk;
- 1 spoon of dense curd per person;
- 4-5 spoons of pumpkin seeds;
- fresh coriander leaves for decoration.
Heat a little bit of olive oil in a wok, add cumin seeds and roast them. After a while add cubes of pumpkin and grated ginger. Heat a little bit of oil on the other pan and golden fry onion cut into "feathers". Saute under cover for approx. 10 minutes. After that add the broth, stir, season with salt, pepper and chill powder. Cook on the low flame till the pumpkin is really soft. Blend everything till creamy consistency. Add coconut milk (not compulsory, but it gives nice taste) and lime juice to taste. Serve with spoon of curd, roasted pumpkin seeds decorated with fresh coriander.
Yum Yum!!!
Yum Yum!!!
robie bardzo podobna zupke - jest super! polecam
ReplyDelete