Monday, November 15, 2010

Boska sałatka z łososiem/Gorgeous salad with salmon

Uwielbiam łososia...mogłabym go jeść codziennie, szczególnie wędzonego. To jeden z produktów, na które smak trzeba sobie wyrobić. Pamiętam, że jako małe dziecko Babcia zachęcała mnie do kanapeczek z wędzonym łososiem, a ja krzywiłam się mówiąc "feeee". Teraz...hmmm...nie wiem jak obejdę się bez niego...gdyż w Indiach ciężko go uraczyć.

Dziś proponuję moją ulubioną sałatkę.

Proporcje na 1 osobę:
  • garść sałaty (ja tym razem użyłam samej rukoli, ale można użyć lodowej lub mix'u różnych sałat );
  • kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży na osobę;
  • kilka plasterków wędzonego łososia;
  • świeży parmezan potarty na tarce o grubych oczkach;
  • ewentualnie kilka kawałków sera camembert ale nie jest to konieczne 
Sos vinaigrette:
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżka octu z białego wina;
  • pół łyżeczki musztardy Dijon;
  • odrobina miodu;
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz;
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Sałaty opłukać, osuszyć, ułożyć na talerzu. Pomidorki przekroić na połówki, ułożyć wraz z łososiem  pokrojonym w paski i camembertem na sałacie. Posypać parmezanem. Składniki sosu połączyć ze sobą, ubić za pomocą widelca do uzyskania konsystencji emulsji. Polać sałatkę. 
Palce lizać!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I love salmon...I can eat it everyday, smoked one in particular. It's one of these products for which, one has to develop the taste. I remember when my Grandma was always enhancing me to try it and I was saying "yyyyy". Well... now I don't know how I am going to survive with out it... as it is not widely available in India.

Today I am presenting my favourite salad.

Proportions for 1 person.

  • big fist of different kinds of salads eg. ice lettuce or rocket salad;
  • few slices of smoked salmon;
  • few cherry tomatoes;
  • grated fresh Parmesan cheese;
  • few pcs of Camembert cheese (not necessarily)
Vinaigrette sauce:
  • 1 spoon of olive oil;
  • 1 spoon of white wine vinegar;
  • half teaspoon of Dijon mustard;
  • touch of honey;
  • salt, fresh grounded black pepper;
  • 1 clove of garlic, pressed.
Rinse and dry the salads, put them on a plate. Cut cherry tomatoes into half, place them on the salads together with salmon cut into stripes, pieces of Camembert and grated Parmesan. Stir all sauce ingredients beating them with a fork to get emulsion. Sprinkle on the salad.
Simply yummy!

    No comments:

    Post a Comment