Uwielbiam łososia...mogłabym go jeść codziennie, szczególnie wędzonego. To jeden z produktów, na które smak trzeba sobie wyrobić. Pamiętam, że jako małe dziecko Babcia zachęcała mnie do kanapeczek z wędzonym łososiem, a ja krzywiłam się mówiąc "feeee". Teraz...hmmm...nie wiem jak obejdę się bez niego...gdyż w Indiach ciężko go uraczyć.
Dziś proponuję moją ulubioną sałatkę.
Proporcje na 1 osobę:
Dziś proponuję moją ulubioną sałatkę.
Proporcje na 1 osobę:
- garść sałaty (ja tym razem użyłam samej rukoli, ale można użyć lodowej lub mix'u różnych sałat );
- kilka pomidorków koktajlowych lub jeden duży na osobę;
- kilka plasterków wędzonego łososia;
- świeży parmezan potarty na tarce o grubych oczkach;
- ewentualnie kilka kawałków sera camembert ale nie jest to konieczne
Sos vinaigrette:
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżka octu z białego wina;
- pół łyżeczki musztardy Dijon;
- odrobina miodu;
- sól, świeżo mielony czarny pieprz;
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Sałaty opłukać, osuszyć, ułożyć na talerzu. Pomidorki przekroić na połówki, ułożyć wraz z łososiem pokrojonym w paski i camembertem na sałacie. Posypać parmezanem. Składniki sosu połączyć ze sobą, ubić za pomocą widelca do uzyskania konsystencji emulsji. Polać sałatkę.
Palce lizać!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I love salmon...I can eat it everyday, smoked one in particular. It's one of these products for which, one has to develop the taste. I remember when my Grandma was always enhancing me to try it and I was saying "yyyyy". Well... now I don't know how I am going to survive with out it... as it is not widely available in India.
Today I am presenting my favourite salad.
Proportions for 1 person.
- big fist of different kinds of salads eg. ice lettuce or rocket salad;
- few slices of smoked salmon;
- few cherry tomatoes;
- grated fresh Parmesan cheese;
- few pcs of Camembert cheese (not necessarily)
Vinaigrette sauce:
- 1 spoon of olive oil;
- 1 spoon of white wine vinegar;
- half teaspoon of Dijon mustard;
- touch of honey;
- salt, fresh grounded black pepper;
- 1 clove of garlic, pressed.
Rinse and dry the salads, put them on a plate. Cut cherry tomatoes into half, place them on the salads together with salmon cut into stripes, pieces of Camembert and grated Parmesan. Stir all sauce ingredients beating them with a fork to get emulsion. Sprinkle on the salad.
No comments:
Post a Comment