Suszone pomidory...poezja...kwintesencja smaku...
Kolejna wariacja na temat sałaty, tym razem z suszonymi pomidorami w roli głównej...
Porcja dla 1- 2 osób:
- kilka suszonych pomidorów namoczonych w oliwie;
- mix sałat - duża garść;
- 1 mała wędzona pierś z kurczaka;
- 1 mała czerwona papryka;
- kilka pomidorków koktajlowych.
Sos vinaigrette:
- łyżka oliwy - może być ta od suszonych pomidorów;
- 1 łyżka octu z białego wina;
- pół łyżeczki musztardy Dijon;
- odrobina miodu;
- sól, świeżo mielony czarny pieprz;
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Sałaty opłukać, pomidorki przekroić na połówki, paprykę w małe kawałki, pierś w plasterki, suszone pomidory w paski. Wszystko ułożyć na sałacie. Składniki sosu połączyć ze sobą, ubić za pomocą widelca do uzyskania konsystencji emulsji. Polać sałatkę.
Można jeszcze całość posypać uprażonymi na patelni pestkami dyni lub słonecznika.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sun dried tomatoes - poetry- quintessence of taste...
Hereby, next variation about salad, this time with sun dried tomatoes in the main role...
1-2 servings:
- few sun dried tomatoes soaked in olive oil;
- big fist of different kinds of salads;
- 1 small smoked chicken breast;
- 1small red capsicum;
- few cherry tomatoes.
Vinaigrette sauce:
- 1 spoon of oil, the one from sun dried tomatoes would be perfect;
- 1 spoon of white wine vinegar,
- half teaspoon of Dijon mustard;
- touch of honey;
- salt, fresh grounded black pepper;
- 1 clove of garlic, pressed.
Rinse and dry the salads, cut cherry tomatoes into half, cut capsicum into small pieces, slice chicken breast and sundries tomatoes. Place everything on the salad bed. Stir all sauce ingredients beating them with a fork to get emulsion. Sprinkle on the salad.
You can also roast some pumpkin or sunflower seeds on the dry pan and add on top.
No comments:
Post a Comment