Thursday, December 2, 2010

Obłędna sałatka/Awesome salad

Dziś na kolację robiłam Kulki mięsne w sosie z przepisu Maliny. Fantastyczne, aromatyczne danie, które polecam wszystkim. Naveen wciągał aż mu się uszy trzęsły.
Dodatkowo, zainspirowana Obłędną sałatką z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować własną wariację na jej temat. Jak zwykle nie wszystkie produkty były dostępne, tak więc konieczne były zmiany.

Oto jak wygląda moja wersja :)



  • garść mixu różnych sałat: lodowa, lollo rosso;
  • garść rukoli;
  • garść kiełków alfa alfa;
  • garść kiełków słonecznika;
  • garść pestek dyni  uprażonych na suchej patelni;
  • pokruszony plaster fety;
  • kilka czerwonych winogron przekrojonych na połówki i wypestkowanych;
  • pestki z połowy dojrzałego granata.
Sos vinaigrette:
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 łyżka octu z białego wina;
  • pół łyżeczki musztardy Dijon;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz;
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Sałaty opłukać ułożyć na talerzu. Następnie kolejno układać winogrona, ser, pestki granata i kiełki. Posypać pestkami dyni. Składniki sosu połączyć ze sobą, ubić za pomocą widelca do uzyskania konsystencji emulsji. Polać sałatkę. Zajadać z apetytem :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Awesome salad
  • fist of different lettuces: iceberg, lollo rosso;
  • fist of rocket salad;
  • fist of alfa alfa sprouts;
  • fist of sunflower sprouts;
  • fist of roasted pumpkin seeds;
  • thick slice of feta cheese, crushed;
  • few red grapes, cut into halves;
  • seeds of half ripe pomegranate.
Vinaigrette sauce:
  • 1 spoon of oil;
  • 1 spoon of white wine vinegar;
  • half teaspoon of Dijon mustard;
  • 1 tea spoon of honey;
  • salt, fresh grounded black pepper;
  • 1 clove of garlic, pressed.
Rinse and dry the salads, put them on a plate. Remove seeds from grapes, put them on the salad together with pomegranate seeds, sprouts and feta cheese. Roast pumpkin seeds on a dry pan, put on top of the salad. Stir all sauce ingredients, beating them with a fork till emulsion is obtained. Sprinkle on the salad.
Eat with appetite :)

2 comments:

  1. muszę spróbować, uwielbiam sałaty wszelkie i na słodko w szczególności:)

    ReplyDelete
  2. Polecam :) Pycha była, następnym razem spróbuję z kozim serem, jak mi się uda kupić ;)

    ReplyDelete