Dodatkowo, zainspirowana Obłędną sałatką z Kwestii Smaku postanowiłam przygotować własną wariację na jej temat. Jak zwykle nie wszystkie produkty były dostępne, tak więc konieczne były zmiany.
Oto jak wygląda moja wersja :)
- garść mixu różnych sałat: lodowa, lollo rosso;
- garść rukoli;
- garść kiełków alfa alfa;
- garść kiełków słonecznika;
- garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni;
- pokruszony plaster fety;
- kilka czerwonych winogron przekrojonych na połówki i wypestkowanych;
- pestki z połowy dojrzałego granata.
Sos vinaigrette:
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżka octu z białego wina;
- pół łyżeczki musztardy Dijon;
- 1 łyżeczka miodu;
- sól, świeżo mielony czarny pieprz;
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Awesome salad- fist of different lettuces: iceberg, lollo rosso;
- fist of rocket salad;
- fist of alfa alfa sprouts;
- fist of sunflower sprouts;
- fist of roasted pumpkin seeds;
- thick slice of feta cheese, crushed;
- few red grapes, cut into halves;
- seeds of half ripe pomegranate.
Vinaigrette sauce:
- 1 spoon of oil;
- 1 spoon of white wine vinegar;
- half teaspoon of Dijon mustard;
- 1 tea spoon of honey;
- salt, fresh grounded black pepper;
- 1 clove of garlic, pressed.
Rinse and dry the salads, put them on a plate. Remove seeds from grapes, put them on the salad together with pomegranate seeds, sprouts and feta cheese. Roast pumpkin seeds on a dry pan, put on top of the salad. Stir all sauce ingredients, beating them with a fork till emulsion is obtained. Sprinkle on the salad.
Eat with appetite :)
Eat with appetite :)
muszę spróbować, uwielbiam sałaty wszelkie i na słodko w szczególności:)
ReplyDeletePolecam :) Pycha była, następnym razem spróbuję z kozim serem, jak mi się uda kupić ;)
ReplyDelete