Friday, December 24, 2010

Piernik expat/Expat Gingerbread

  • 50 dag mąki;
  • szklanka płynnego miodu;
  • 4 jaj;
  • pół kostki masła 10 dag;
  • szklanka cukru;
  • 2/3 szklanki mocnego jasnego piwa;
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia;
  • płaska łyżka przyprawy do piernika;
  • 10-15dag siekanych orzechów włoskich;
  • tabliczka gorzkiej czekolady, 
  • łyżka mleka;
  • pół łyżeczki masła.

Miękkie masło utrzeć z jajkami i 3 łyżkami cukru na puszysty kogel mogel za pomocą miksera.
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą, proszkiem, sodą i pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo wraz z piwem i miodem, mieszając za pomocą łyżki, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Orzechy obtoczyć w mące ziemniaczanej, dodać do masy i wszystko dokładnie wymieszać.

Ilość ciasta jest wystarczająca na dwie foremki keksowe, można jednakże podzielić ciasto na połowę i z jednej części upiec piernik, a z drugiej pierniczki.

Piernik
Wlać połowę ciasta do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką foremki i piec w temp. ok 190C przez około 45-60min, tak by piernik był rumiany i żeby zaczął odchodzić od ścianek foremki. Pod koniec pieczenia sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Podobno najlepiej smakuje po około 10 dniach leżakowania. Czy tak jest, nie wiem. U nas leżakował tylko 1,5 dnia :)

Pierniczki
Do pozostałej masy dodawać taką ilość mąki i zagniatać, by osiągnąć konsystencję, która nada się do wałkowania. Wykrawać fantazyjne kształty, piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10-15min.

Polewa

Czekoladę połamać na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z łyżką mleka i pół łyżeczki masła, tak by powstała jednorodna masa. Tak przygotowaną polewą posmarować wystudzony piernik, posypać siekanymi orzechami, wstawić na chwilę do lodówki, żeby zastygło.

Ps. W Indiach nie da się uraczyć gotowej przyprawy do piernika. Niemniej jednak to kraj, gdzie pieprz, kardamon, imbir i inne dobrodziejstwa rosną, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć własną piernik masala :)

Masala piernikowa
  • łyżeczka mielonego cynamonu;
  • łyżeczka mielonego imbiru;
  • łyżeczka mielonego kardamonu;
  • pół łyżeczki mielonej kolendry;
  • pół łyżeczki mielonych goździków;
  • jedna starta gałka muszkatołowa;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • szczypta mielonego ziela angielskiego.
Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą, utrzeć dokładnie w moździerzu i gotowe.

Lukier
  • jedno białko;
  • cukier puder;
  • łyżka soku z cytryny.
Białko roztrzepać widelcem,  stopniowo dodawać cukier puder, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, dodać sok z cytryny. Jeśli będzie za rzadkie dosypać jeszcze trochę cukru i dokładnie wymieszać. Pięknie udekorować pierniczki.

Ps. Mi się pięknie nie udało, ale co tam liczy się smak :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • 50 dag flour;
  • 1 glass of liquid honey;
  • 4 eggs;
  • 10 dag of soft unsalted butter;
  • 1 glass of sugar;
  • 2/3 glass of strong lager beer;
  • 1 teaspoon of  potato or corn starch;
  • 1 teaspoon of baking soda and baking powder;
  • 1 spoon of gingerbread spice mix;
  • 10-15dag chopped walnuts;
  • 100g of dark chocolate, 
  • 1 spoon of milk;
  • half teaspoon of unsalted butter.
Beat well soft butter with 3 spoons of sugar and eggs till mousse consistency using a beater.
Measure the flour, baking powder, backing soda, sugar, spices into a large bowl and combine.
Pour this liquid ingredients and egg- butter mixture into the bowl of dried ingredients and stir until everything is well combined. Sprinkle some starch over the nuts, add them to the dough and mix everything once again.

The amount of the dough is sufficient to make to loafs of gingerbread. However you can divide it into half, bake one loaf of ginger bread and gingerbread cookies.

Gingerbread loaf

Pour half of dough into a baking form (spread some butter on it and sprinkle with bread crumbles) , preheat the oven to 190C and bake for about 45-60min, till golden brown. Check with a skewer stick if it is well made before removing form the oven. Supposedly the cake should age for 10 days to get the best flavor, but I can't say it is true as we waited only 1,5 day before cutting :)

Gingerbread cookies

To the remaining part of the dough add enough flour, so that it can be rolled, knead well and cut different shapes. Bake on a baking paper for approx. 10-15min.

Chocolate covering

Break the chocolate into pieces, melt it in a water bath (place a bow over boiling water) mix well with spoon of milk and half spoon of butter. Spread on the gingerbread, decorate with broken walnuts and put into a fridge to solidify.

Ps. In India there is no ready gingerbread  spice mix. But as India is a mother of all spices there is no problem in preparing such mix by yourself.

Gingerbread Masala
  • 1 teaspoon of grounded cinnamon;
  • 1 teaspoon ginger powder;
  • 1 teaspoon of grounded cardamon;
  • half teaspoon of coriander powder;
  • half teaspoon of grounded cloves;
  • 1 grounded nutmeg;
  • touch of black  ground pepper;
  • touch of allspice pepper.
Put all spices into a mortar and mix well. Ready.

Icing decoration
  • egg white;
  • icing sugar;
  • 1 spoon of lemon juice.
Mix the egg white with a fork, add some icing sugar gradually till getting proper consistency. Add lemon juice, if not dense enough add some more of sugar and mix again.Decorate the cookies. My decoration is not very spectacular, but I guess that taste is more important :)









No comments:

Post a Comment