Saturday, December 11, 2010

Figowe szaleństwo/Fig madness

Wieczorem zachciało mi się coś słodkiego :) Z reguły unikamy słodyczy, zatem w domu ciężko uraczyć coś gotowego. Miałam jednak kilka świeżych fig i postanowiłam zaszaleć :) Przepis skrajnie prosty, ale takie są chyba właśnie najlepsze...

Karmelizowane pieczone figi
  • kilka świeżych dojrzałych fig;
  • 2 łyżki brązowego cukru;
  • odrobina zimnego masła.
Figi umyć, osuszyć, naciąć na krzyż. Ułożyć w foremce do zapiekania. Do każdego nacięcia wsypać około pół łyżeczki cukru. Pomiędzy figi włożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i zapiekać około 10 min.Serwować na talerzyku przyozdobione listkiem bazylii lub mięty, polane sosem powstałym w trakcie pieczenia.

Normalnie dodałabym jeszcze ser pleśniowy typu blue i płatki migdałowe, ale niestety nie miałam. Brak ten jednak nie umniejszył ani trochę, pyszności tego deseru.
Jeśli chcemy, żeby deser był jeszcze bardziej wykwintny możemy podać go z kremem mascarpone (ubić śmietanę kremówkę, wymieszać z cukrem pudrem i serkiem mascarpone) lub bitą śmietaną.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yesterday evening I felt like having something sweet :) But as we usually avoid sweets, there was nothing ready made at home. I had few ripe figs, however so I decided to improvise :) The recipe I want to share is very easy, but I guess such ones are the best...

Caramelized baked figs
  • few ripe figs;
  • 2 spoons of brown sugar;
  • little bit of cold unsalted butter.
Wash the figs, dry them with paper towel, cross cut. Place them in an oven safe  baking form.  Put half teaspoon of sugar into each cut. In between the figs add a little bit of butter. Bake for approx. 10 minutes in oven preheated to 220C. Serve decorated with basil or mint leaf with sauce created during baking process.

Normally I would add also blue cheese and almond flakes, but I didn't have any. Lack of them however, didn't make my desert less delicious. If we want more sophisticated version of this desert, we can severe it with Mascarpone cream (whipped cream mixed with icing sugar and Mascarpone cheese) or with topping of whipped cream.

No comments:

Post a Comment