Thursday, December 9, 2010

Małe pyszne przekąski/Small yummy snacks

Dziś dwa kolejne przepisy, tym razem na lekkie pyszne przekąski... chociaż czasem to całe moje danie... Zależy jaki mam apetyt...

Brokuły pod pierzynką
  • 1 brokuł;
  • mały kubeczek gęstego jogurtu;
  • gruby plaster fety;
  • kilka ząbków czosnku;
  • nasiona słonecznika;
  • sól, pieprz do smaku.
Brokuł ugotować na parze podzielić na "różyczki", przełożyć do miseczki. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Polać brokuł. Pokruszyć fetę, posypać od góry. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, posypać i zjeść :)


Aromatyczne czosnkowe krewetki
  • oczyszczone krewetki najlepiej typu tiger prawns;
  • kilka ząbków czosnku;
  • zielona pietruszka;
  • łyżka masła + odrobina oliwy;
  • odrobinę soku z cytryny;
  • sól i pieprz.
Krewetki opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, przełożyć do miseczki, skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem. Polać odrobiną oliwy i przecisnąć przez praskę kilka ząbków czosnku. Odstawić na chwilę, by się zamarynowały.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać krewetki, usmażyć przez 2-3 min, aż będą rumiane. Pod koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Nie smażyć za długo bo będą gumowe.

Ogólna uwaga - jeśli chcemy zachować pełnię smaku, wówczas postępujemy tak jak w przepisie.
Ja z reguły staram się ograniczyć liczbę kalorii dlatego używam jogurtu beztłuszczowego, fety o obniżonej kaloryczności oraz rezygnuję z masełka w przypadku krewetek.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Today two new recipes, this time for small yummy snacks.  Sometimes it's just a snack sometimes a full meal, depending on an appetite.

Broccoli under duvet
  • 1 broccoli;
  • 1 small cup of dense curd;
  • thick slice of feta cheese;
  • few cloves of garlic;
  • sunflower seeds;
  • salt and pepper to taste.
Steam the broccoli, divide it into "roses" and place in a salad bowl.  Mix curd with salt, pepper and pressed garlic, pour over broccoli. Crush feta on top of it and sprinkle with sunflower roasted on a dry pan. And that's it, simple as that.

Garlic flavored prawns
  • cleaned tiger prawns;
  • few garlic cloves;
  • green parsley;
  • 1 spoon of butter + 1 spoon of olive oil;
  • little bit of fresh lemon juice;
  • salt and pepper.
Rinse the prawns, dry them on a paper towel, transfer to a mixing bowl, sprinkle with lemon juice, and little bit of olive oil, season with salt and pepper. Crush the garlic and add to prawns. Keep aside and let it marinate.
Melt 1 spoon of butter on a pan, add prawns and golden fry for approx. 2-3 minutes. In the end add chopped green parsley and mix. Ready!

Important remarks.  Do not fry to long as prawns will turn rubbery.
If you are a calorie counter use low fat yogurt and feta cheese. In case of prawns limit the fat use to few drops of olive oil.

No comments:

Post a Comment