Thursday, December 2, 2010

Domowe pesto/Homemade pesto sauce

Kontynuując wcześniejszy temat, dziś przepis na domowe Pesto. 
Green Tokri, sprzedaje świeżą bazylię w dość dużych torebkach. Do Ratatouille i Bruschetty potrzebowałam tylko kilka listków, tak więc całkiem sporo mi zostało. Nie chciałam, żeby się zmarnowało, więc postanowiłam zrobić domowe Pesto, które następnie mogę zużyć do makaronu, lub mojego ulubionego kurczaka z pesto, pomidorem i mozzarellą.

Domowe Pesto
  • duży pęczek świeżej bazylii;
  • kilka ząbków czosnku;
  • garść orzeszków pinii (lub w wersji dla "ubogich": pistacje, nerkowce, pestki słonecznika czy dyni);
  • kilka łyżek oliwy z oliwek;
  • sól, czarny pieprz;
  • świeżo tarty parmezan.

Bazylię umyć, osuszyć, oddzielić listki od łodyżek. Generalnie bazylii nie powinno się płukać w wodzie, aczkolwiek w Indiach lepiej nie ryzykować, tym bardziej, ze sos spożywamy w zasadzie bez obróbki termicznej.
Umieścić w blenderze listki bazylii, czosnek, podprażone orzeszki lub pestki, świeżo stary parmezan, około 2 łyżek oliwy, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki sos. Jeśli sos jest za gęsty dodać więcej oliwy i ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce, odpowiednio przechowywane nadaje się do spożycia przez kilka dni.




Jeśli chcemy użyć pesto jako sosu do makaronu, najlepiej jest dodać do niego łyżkę gorącej wody, w której gotował się makaron i dokładnie wymieszać.

Nazwa "pesto" pochodzi od włoskiego czasownika pestare (ucierać, rozcierać ), tak więc oryginalnie pesto powinno być ucierane ręcznie w moździerzu, a nie mechanicznie w blenderze, zapewnia to najbardziej obłędne walory smakowe. Obecnie nie jestem jednak w posiadaniu takiego moździerza, dlatego zdecydowałam się użyć kuchennego pomocnika.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Continuing former topic I would like to share a recipe for homemade Pesto sauce. Green Tokri, sells fresh basil in quite big packets. I have just used few leaves for Ratatouille and Bruschetta, so quite some was left. I didn't want it to go waste, so I decided to make Pesto, which can be used for pasta or preparing my favorite grilled chicken with pesto, tomato and slice of soft mozzarella.

Homemade Pesto
  • big bunch of fresh basil;
  • few garlic cloves;
  • fist of pine nuts (or in cheaper version: pistachios, cashew nuts, sunflower or pumpkin seeds);
  • few spoons of olive oil;
  • salt, black pepper;
  • fresh grated Parmesan.
Wash the basil, dry it on a paper towel, remove leaves from stems. Generally one should not wash basil in water, however in India it is better not to risk food poisoning, as the sauce does not involve high temperature processing during preparation.
Place basil leaves, garlic, nuts (or seeds) roasted on a dry pan, grated Parmesan  approx. 2 spoons of olive oil, salt and pepper in a blender and blend everything together till the time sauce has a quite smooth consistency. If required add some more of olive oil to make the sauce less dense. Mix everything once again. Put in a twist off jar, keep cool in a fridge. If stored properly, such home made pesto can be used for few days.

If we want to use it as a sauce for pasta, it is good to mix it with a spoon of hot water, in which pasta has been cooked. 
 źródło/source:http://tastytips.wordpress.com/

Name "pesto" comes from Italian verb pestare (to crush) and according to original recipe should be prepared in a mortar and not in  a blender. It guarantees the best taste and flavor values. I currently do not poses a mortar, so I have decided to use a blender without compromising the taste too much.

źródło/source: http://tastytips.wordpress.com/

Bon Appetit :)

No comments:

Post a Comment