W poprzednich dwóch postach było trochę "tła społecznego". Tym razem postanowiłam się podzielić tym co ugotowaliśmy z produktów kupionych w Dorabjees i ABC Farms
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In two previous posts I've been writing about social background concerning food for expats, this time I decided to share some recipes for the dishes we have cooked from products purchased in Dorabjees and ABC farms.
Ratatouille
- 1 bakłażan;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 1 zielona papryka;
- 1 cukinia;
- 2-3 cebule;
- kilka pomidorów;
- kilka ząbków czosnku;
- sól, pieprz, płatki chili;
- kilka gałązek świeżego rozmarynu;
- kilka listków świeżej bazylii;
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Rozgrzać piekarnik do 200C, wszystkie warzywa oprócz pomidorów, umyć i pokroić w kostkę o boku około 2cm. Bakłażan pokroić na grube plastry, posypać solą z oby stron, zostawić na około 20 minut, aż puści sok. Zetrzeć gorzki sok, za pomocą ręcznika kuchennego, następnie pokroić w kostkę. Ząbki czosnku przekroić wzdłuż i wymieszać z pozostałymi warzywami. Całość przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą, wymieszać z połową oliwy, dodać sól, pieprz i porwany na kawałki świeży rozmaryn, piec do momentu, aż warzywa będą miękkie z oznakami zrumienienia (około 45min), mieszając od czasu do czasu za pomocą łopatki.
Pomidory pokroić w ćwiartki (jeśli większe) lub na połówki (jeśli małe), umieścić na patelni, skopić pozostałą oliwą, przyprawić solą i pieprzem, włożyć do piekarnika, zapiekać do czasu, aż będą miękkie.
Na koniec połączyć pomidory z resztą warzyw, doprawić świeżą bazylią i płatkami chili. Pyszne z grzanką lub pieczywem czosnkowym.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ratatouille
- 1 eggplant;
- 1 red capsicum;
- 1 yellow capsicum;
- 1 green capsicum;
- 1 zucchini;
- 2-3 onions;
- few tomatoes;
- few garlic cloves;
- salt, black pepper, chili flakes;
- fresh rosemary;
- few leaves of fresh basil;
- 2 spoons of olive oil.
Preheat the oven to 200C, wash all the veggies and cut them into 2cm chunks. Cut eggplant into thick slices, sprinkle some salt on both sides and leave for about 20 min. Remove bitter juice with paper towel, cut into chunks and add to the rest of vegetables. Cut garlic lengthwise add to the rest. Toss your cut vegetables with half of olive oil, rosemary, salt and pepper, put everything into a oven-safe oiled baking form. Roast for approx. 45min turning with a spatula to ensure even cooking, till vegetables will be tender and with brown areas, but they don't have to be browned uniformly. Don't get them charred (blackened) as this will create bitterness.
Cut tomatoes into quarters (if bigger) or halves (if small), place them in a separate pan, drizzle with remaining olive oil, season with salt and pepper. Roast in the oven till soft. Combine content of both pans, season with salt, pepper, fresh basil and chili flakes. Serve with garlic bread or naan.
Hmm, moje Ratatouille, jest inne, te same warzywka, inne przyprawy i gotuję, a nie piekę, muszę porównać:)akurat wczoraj robiłam, hihi.
ReplyDeletehm...przypomniałaś mi jak robilam to danie na zajeciach francuskiego..i przypomniałaś mi..jak dawno go nie robilam:)
ReplyDeletePozdrawiam!
ps. ale jest jedno "wow" ja nie dodałam cebuli! Dzieki za insiperacje!
Cieszę się, że poddałam Ci pomysł z tą cebulką - nadaje fajny smak, a jeśli się używa czerwonej cebuli, to również kolorowy wygląd. Ja czasem nie dodaję bakłażana albo cukinii, ale cebulka zawsze musi być :)
ReplyDeleteSerdeczne pozdrowienia:)