Thursday, March 10, 2011

Spaghetti z rukolą i suszonymi pomidorami/Spaghetti with rucola and sun dried tomatoes

Dziś znowu makroniarsko i znowu z suszonymi pomidorami. Po prostu je uwielbiam., a nie łatwo je  kupić w Indiach. Green Tokri, o którym pisałam w grudniu, wprowadziło je do swojej oferty stad moje "hurtowe" zakupy oraz pitraszenie z ich użyciem.

Przepis zaczerpnięty z bloga kokoko, z moimi modyfikacjami.

3-4 porcje:
  • 250g suchego makaronu spaghetti;
  • duży pęczek rukoli;
  • 10 suszonych pomidorów;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 4 pomidory;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • tarty parmezan;
  • chili w płatkach do smaku; 
  • sól i pieprz do smaku; 
  • oliwa pozostała z suszonych pomidorów.

Makaron ugotować al dente. 
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pociąć na paseczki. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą, usunąć łodygi.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz suszone pomidory, krótko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory, dusić do momentu aż zmiękną i zaczną przypominać sos. Przyprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Na koniec, zmniejszyć gaz dodać makaron, pomidorki koktajlowe oraz rukolę, przykryć poczekać aż rukola zmięknie pod wpływem pary, wszystko dokładnie wymieszać tak by makaron dokładnie połączył się z warzywami i sosem. Przed podaniem posypać parmezanem.

Smacznego!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Today again pasta and again with sun dried tomatoes :) They are not easily available in India, but lately Green Tokri have introduced them in their offer, so I bought quite some and I am using them almost in everything  I prepare.

serves 3-4:
  • 250g of dry spaghetti pasta;
  • big bunch of rucola;
  • 10 sun dried tomatoes;
  • few cloves of garlic;
  • 4 tomatoes;
  • few cherry tomatoes;
  • fresh grated Parmesan;
  • chili flakes; 
  • salt and pepper to taste; 
  • olive oil from sun dried tomatoes.
Cook pasta al dente. 
Peal tomatoes and chop them finely, slice sun dried tomatoes into strips and cherry tomatoes into halves.
Heat some oil in a deep frying pan, add pressed garlic and sun dried tomatoes, fry for a while, then add chopped tomatoes, mix well and saute for approximately 5 minutes, till  soft and the sauce is formed. Season with salt, pepper and chili flakes.
Combine with pasta, add rucola and cherry tomatoes, mix everything well, so that the pasta is well covered with sauce.  Cover and wait till rucola softens. Sprinkle with fresh grated Parmesan and serve.
Buon Appetito!!!




1 comment: