Wednesday, March 9, 2011

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami/Penne with spinach and sun dried tomatoes

Dziś polecam nowy pomysł na makaron. Nasza wczorajsza kolacja. Danie było pyszne i błyskawicznie zniknęło.

3-4 porcje:
  • duży pęczek szpinaku;
  • 10 suszonych pomidorów;
  • 250g pieczarek;
  • 1 duża cebula;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 250g suchego makaronu penne;
  • około 100ml słodkiej śmietanki;
  • tarty parmezan;
  • chili w płatkach do smaku; 
  • sól i pieprz do smaku; 
  • oliwa pozostała z suszonych pomidorów.

Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, usunąć łodygi. Przełożyć do garnka, podgrzewać na gazie pod przykryciem, aż zwiędnie. Odcedzić, z grubsza pokroić.
Makaron ugotować al dente.
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, usmażyć na oliwie do momentu aż będą rumiane, przełożyć na talerzyk i odstawić na moment.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać połowę czosnku pokrojonego na cienkie plasterki, krótko podsmażyć. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka, wymieszać z czosnkiem, smażyć przez około 3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodać szpinak, pieczarki oraz suszone pomidory, doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chilli. Następnie dodać drugą część czosnku, tym razem przeciśniętego przez praskę. Na koniec, zmniejszyć gaz dodać śmietankę, doprawić jeśli to konieczne, dokładnie wymieszać. Dodać makaron, wszystko dokładnie wymieszać tak by makaron dokładnie połączył się z warzywami i sosem. Przed podaniem posypać parmezanem.

Polecam!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Today I would like to share a new way to praepare pasta. Our yesterday's dinner. It was really delicous.

serves 3-4:
  • big bunch of spinach;
  • 10 sun dried tomatoes;
  • 250g of button mushroom;
  • 1 big onion;
  • few cloves of garlic;
  • 250g or dried penne pasta;
  • 100ml  of fresh cream;
  • grated Parmesan;
  • chili flakes; 
  • salt&pepper to taste; 
  • olive from sundried tomatoes.

Wash the spinach under running water remove the stems. Put into a cooking pot, cover and steam. Drain and cut coarsely.
Cook pasta al dente.
Clean the mushroom, slice them, fry on an olive oil till golden-brown. Transfer onto a plate and keep aside.
Heat some oil in a deep frying pan, add half of garlic thinly sliced and fry for a while, then add chopped onion, mix it with garlic and fry for approximately 3 minutes, till onion is translucent. Add spinach, mushroom, chopped sun dried tomatoes, season with salt, pepper and chili flakes, mix well.
Press remaining garlic, add to the dish. In the end lower the gas, add cream, season if necessary. Combine with pasta, mix everything well together, so that the pasta is covered with sauce. Sprinkle with fresh grated  Parmesan and serve.
Buon Appetito!!!




1 comment: