Pyszne kruche babeczki kuszące nadzieniem toffi i podpiekanymi bananami.
Jadłam je podczas swojej urodzinowej uczty w restauracji Olive Beach w Bangalore, o której jeszcze napiszę. Przepis bardzo prosty - kruche ciasto, masa toffi, banany oraz bita śmietana - połączenie warte grzechu.
Co potrzebujemy?
Ciasto:
- 30 dag mąki;
- 15 dag cukru pudru;
- 20 dag masła;
- 3 żółtka;
- 2 łyżki gęstej śmietany;
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- tłuszcz do foremek;
- suszona fasola lub groch do suchego wypieku.
Dodatkowo:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa;
- bita śmietana;
- 2 banany
- 1 łyżka masła.
Puszkę mleka skondensowanego wstawić do rondla o grubym dnie, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez około 3h na malutkim gazie, dbając o to by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Dokładnie wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać posiekane schłodzone masło, cukier puder, 3 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Foremki do babeczek lub muffinek wysmarować tłuszczem, a następnie wyklejać małą ilością ciasta, gdyż w trakcie pieczenia ciasto nam lekko urośnie, wysypać suszoną fasolą lub grochem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C do momentu, aż będą lekko rumiane. Usunąć fasolę, wystudzić.
Banany pokroić na cienkie ukośne plasterki, smażyć na maśle, do momentu aż będą lekko zrumienione.
Babeczki napełniać nadzieniem krówkowym, ułożyć na górze kilka plasterków banana, udekorować świderkiem z bitej śmietany.
Smacznego!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amazing crispy tarts with toffee filling, topped with bananas slices and whipped cream swirls. I have tried them for the first time during my amazing birthday feast in Balgalore's Olive Beach restaurant. The recipe is not complicated at all, so you can easily make them at home and enjoy for example during Sunday's brunch.
Pastry:
- 300 g plain flour;
- 200 g unsalted butter;
- 150 g icing sugar;
- 3 egg yolks;
- 2 spoons of sour cream;
- 1/3 spoon of baking powder;
- pinch of salt;
- dried beans of peas for blind bake;
- little bit of butter to grease the baking forms.
Additionally:
- 1 tin of condensed sweetened milk or pre-made caramel.
- 2 bananas;
- whipped cream.
Prepare the sweet pastry by combining the cold butter with the flour mixed with baking powder, pinch of salt and icing sugar until a fine crumb is achieved. Add the egg yolks and sour cream, combine together, knead well. Wrap in a foil and chill for at least two hours. Place the tin of condensed milk into a thick bottomed pot and cover with water and simmer for approx. three hours. Be sure it is covered with water at all times. After it is done allow to cool completely. Apply some butter on the small tart or muffin baking forms. Roll out the pastry and line individual forms with it. Blind bake until the base is golden brown. Allow to cool.
Slice the bananas and gently pan fry in a little butter until golden. Fill each tart with some caramel then put few slices of fried banana on top of each one and decorate with a swirl of whipped cream.
Bon Appetit!
rewelacyjne połączenie smaków. A podróży troszeczkę zazdrościmy! ;-) Ustrzeliłaś 400 zdjęcie na Wykrywaczu, gratulujemy ponownie! :)
ReplyDeleteFajny okrągły numerek :)
ReplyDeleteJeśli chodzi o podróże... mieszkam i pracuje w Indiach...więc ja z kolei tęsknie za Polską,rodziną, przyjaciółmi, polskim jedzeniem... staram się tutaj odtwarzać dla męża i siebie rodzime smaki...jeśli nie polskie to chociaż europejskie. Składniki do kuchni kontynentalnej są łatwiej dostępne, niż te używane w kuchni polskiej.
Podróże na terenie Indii, przeważnie służbowe, ale staram się łączyć pracę z pasją i pstrykać na około co piękne, czasem piękne "inaczej" lub po prostu interesujące...
Pozdrawiam serdecznie :)