Po polsku to zwyczajnie "mielone z bułką", aczkolwiek nic bardziej mylnego. To danie nie jest zwyczajne. Potrawa o ulicznym rodowodzie, wywodzi się ze stanu Maharashtra, od Muzułmanów i Parsów, obecnie ulubiona w całych Indiach.
Harmonijne połączenie mielonego mięsa, warzyw oraz przypraw, daje w rezultacie danie o bardzo bogatym smaku i aromacie. Naveen je uwielbia i mimo, że to tzw. "danie uliczne " zamawia je również w pięciogwiazdkowych hotelach :)
- 500g mielonego mięsa: baranina, drób, wieprzowina lub wieprzowo-wołowe;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego;
- 1 laska cynamonu; około 7 cm ;
- 5 goździków;
- 5 całych torebek nasiennych kardamonu;
- 1 duża cebula, drobno posiekana;
- kilka ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę;
- 1i1/2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru;
- 2 zielone papryczki chili, drobno posiekane;
- 3 pomidory, zmiksowane w blenderze;
- 1i1/2 łyżeczki garam masala;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1łyżeczka mielonego kminu rzymskiego;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka mielonego chili;
- sól do smaku;
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry;
- opcjonalnie 1 łyżka masła lub ghee (masła klarowanego).
Rozgrzać olej na patelni. Dodać przyprawy: nasiona kminu, laskę cynamonu (w całości), goździki oraz kardamon (w całości). Smażyć przez chwilę, do momentu aż będzie można wyczuć cudowny aromat. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz chili. Dusić do momentu, aż cebula będzie szklista. Dodać zmiksowane pomidory, garam masala, kurkumę, mielony kmin, mieloną kolendrę oraz chili w proszku. Dusić przez około 3-5 minut. Dodać mielone mięso, wszystko dokładnie wymieszać, dusić przez kolejne 5 minut. Na koniec dla poprawienia smaku dodać łyżkę masła lub ghee (nie jest to konieczne). Wyłączyć gaz, dodąć posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Podawać z pav lub inna bułką opieczoną na patelini i posmarowaną masłem lub z ryżem.
Doskonale smakuje z cienkimi krążkami białej lub czerwonej cebuli, pokropionymi sokiem z limonki, który doskonale łagodzi szczypiący smak cebuli.
Smacznego!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keema Pav
In English the name of the dish means simply "minced meat with a bun". But this popular street food dish, loaded with so many wonderful flavors, is not simple at all. A quintessential Maharashtrian recipe, Keema pav, evolved from Muslim and Parsi households, favorite all across India. Naveen's favourite. He loves it so much, that despite Keema Pav being a street food, he even orders it in five stars :)
- 500g of minced meet chicken, mutton, pork or mixed;
- 2 spoons of oil;
- 1 teaspoon of cumin seeds;
- 1 cinnamon stick approximately, 7 cm long;
- 5 cloves;
- 5 cardamom pods;
- 1 big onion, finely chopped;
- few garlic cloves, pressed;
- 1&1/2 spoon of grated fresh ginger;
- 2 green chilies, finely chopped;
- 3 tomatoes, blended;
- 1&1/2 teaspoon of garam masala
- 1 teaspoon of turmeric
- 1 teaspoon of cumin powder
- 1 teaspoon of coriander powder
- 1 teaspoon of chili powder
- salt to taste;
- 2 spoons of finely chopped coriander
- optionally 1 spoon or butter or ghee.
Heat the oil in a pan over a medium flame. Add spices: cumin seeds, cinnamon stick, full cloves and full cardamom pods. Fry them for a while, till you get a nice aroma of the spices. Add chopped onion, pressed garlic, grated ginger and chopped chilies. Saute until the onion is translucent. Then add blended tomatoes, garam masala, turmeric, cumin, coriander and chili powder. Cook for about 3 to 5 minutes. Combine with minced meat and add salt to taste Continue to fry until meat is well cooked. In the end for a better flavour add a spoon of butter or ghee. Turn off the heat and stir in the chopped fresh coriander.
Before serving squeeze little bit of lime juice on top. Serve with toasted pav or other kind of toasted bun with little bit of butter on top. You can also eat it with rice. Tastes nice with thin slice of onion, sprinkled with some lime juice.
Bon Appetit!
No comments:
Post a Comment