Saturday, February 26, 2011

Śniadaniowo/Breakfast time

Co jadacie na śniadanie? Jajka, omlety, kanapki, płatki, dosy, naleśniki?... ja zawsze mam z tym problem ;)
Dziś pomysł na coś niezwykle prostego, smacznego i zdrowego - domowe muesli. O ile to możliwe, nie kupujcie gotowych mieszanek, pełnych cukru i innych dodatków, zróbcie je po prostu sami.

Składniki na domowe muesli:
  • płatki owsiane;
  • płatki jęczmienne;
  • płatki kukurydziane;
  • ziarna słonecznika;
  • ziarna dyni;
  • suszone figi;
  • rodzynki;
  • orzechy włoskie;
  • migdały;
  • nerkowce;
  • otręby;
  • suszone morele;
  • suszone żurawiny;
  • suszone jabłka;
  • suszone banany.
Polecam skomponować swoje muesli, według własnych upodobań. Bazą zawsze powinny być płatki owsiane i np. kukurydziane. Kwestia dodatków to już sprawa indywidualna. Płatki przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone orzechy i suszone owoce. Dobrze wymieszać, przełożyć do szczelnego słoja.

Zajadać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym oraz świeżymi owocami. Na ciepło lub na zimno. Jeśli takie naturalne nam nie podchodzi, można sobie posłodzić łyżeczką płynnego miodu.

W ten sposób, wiesz co jesz :)

Dobra rada: Jeśli chcesz by muesli było bardziej chrupiące, wysyp płatki na płaską blachę i upraż przez kilkanaście minut w rozgrzanym piekarniku.

Poniżej kilka fotek mojej własnej kompozycji.
Miłego dnia!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

What is your favourite breakfast dish? Eggs, omelettes, sandwiches, cornflakes, dosa or pancakes?... 
I always have a problem with what to choose ;)
Today I want to share an idea for something extremely easy, tasty and healthy - home made muesli. Don't buy ready muesli, which is full of sugar and other additives, make it yourself.

Ingredients you can use in your own muesli:
  • oats;
  • cornflakes;
  • sunflower seeds;
  • pumpkin seeds;
  • dried figs;
  • raisins;
  • walnuts;
  • almonds;
  • cashews;
  • bran;
  • dried apricots;
  • dried cranberries;
  • dried apples;
  • banana chips.
I strongly recommend to compose your own muesli according to your preferences. The base should be oats and cornflakes, whereas the choice of other things is very much individual.While preparing your own mix, put everything in a large mixing bowl, mix well and transfer to an airtight jar or other container.

Eat with milk, natural or flavoured yogurt with selection of fresh fruit. Eat cold or heated up. If you don't fancy a natural version, you can sweeten it with a spoon of liquid honey.

Helpful tip: If you want your muesli to be more crunchy, place the oats on a flat baking tray and roast  for a while in a preheated oven.

And in this way you know what you eat :)

Below few snaps of my composition. Have a nice day!















1 comment: