W nawiązaniu do poprzedniego posta, przedstawiam jedną z pozycji z "Bollywood Cookbook" w mojej interpretacji.
- 250g mielonej baraniny, można też użyć mięsa wołowo-wieprzowego;
- 200g ugotowanych utłuczonych ziemniaków;
- 1 jajko;
- 2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej;
- 1 duża cebula drobno pokrojona;
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry;
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty;
- 1 papryczka chili drobno posiekana;
- 1 łyżeczka garam masala;
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry;
- 1/2 mielonego kminu rzymskiego;
- 1/2 łyżeczki chili;
- sól i pieprz do smaku;
- bułka tarta do obtoczenia;
- olej do smażenia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce, odstawić na godzinę, żeby smaki dobrze się połączyły.
Uformować kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu.
Pasta imbirowo-czosnkowa to nic innego jak starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszane ze sobą.
Ja ze względu na to, że nie przepadam za potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu, uformowałam coś bardziej podobnego do małych kotlecików i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Continuing "Bollywood cooking" topic, below one of the recipes from the book in my own interpretation.
- 250g minced lamb, mutton of beef-pork mixed meat;
- 200g mashed potatoes;
- 1 beaten egg;
- 2 spoons of ginger-garlic paste;
- 1 big onion finely chopped;
- 2 spoons of chopped fresh coriander;
- 2 spoons of chopped fresh mint;
- 1 chili finely chopped;
- 1 teaspoon of garam masala;
- 1/2 teaspoon of coriander powder;
- 1/2 teaspoon of chili powder;
- 1/2 teaspoon of cumin powder;
- salt&pepper to taste;
- bread crumbs to roll;
- oil for frying.
All ingredients combine well in a mixing bowl. Keep in a fridge for one hour and let it marinate. Form small ball shaped kebabs, roll them on bread crumbs and deep fry.
Ginger-garlic paste is nothing else than, finely grated ginger and pressed garlic combined together.
I usually do not fancy deep fried food, that's why I prepared cutlet shaped kebabs and I have fried then on a flat pan with just a touch of oil.
No comments:
Post a Comment