Sunday, February 6, 2011

Muffiny bardzo czekoladowe/Very chocolate muffins

Kolejna niedziela...pora na małe co nie co :) Tym razem coś mocno czekoladowego :) coś co tygrysy lubią najbardziej.

Muffiny bardzo czekoladowe
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady; 
  • 100g kropelek czekoladowych (choc chip);
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao;
  • 2 ½ szklanki mąki;
  • 100-125g masła;
  • 2 całe jajka;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 -5 łyżek brązowego cukru;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • odrobina soli.
Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, pokruszoną czekoladą, połową opakowania kropelek czekoladowych, odrobiną soli i cukrem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem (lub użyć papierków do pieczenia), a następnie wypełnić ciastem, udekorować pozostałymi kropelkami czekoladowymi.  Piec przez około 20 - 25 minut.

Miłej niedzieli :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Another Sunday!!! Time for some special treat :) This time something very chocolate...something what tigers like the best:)
Very Chocolate Muffins
  • 100g of dark chocolate; 
  • 100g of choc chips;
  • 3-4 spoons of bitter cocoa powder;
  • 2 ½ glass of flour;
  • 100-125g unsalted butter;
  • 2 eggs;
  • 2 flat tea spoons of baking powder;
  • 4 -5 spoons of brown sugar;
  • 1 glass of milk;
  • 1 spoon of vanilla essence;
  • touch of salt.
Preheat the oven to 210C. Combine "dry ingredients": flour, sugar, baking powder, broken chocolate, 50g of choco chips and salt. Mix "wet ingredients" separately. Melt the butter, mix it with milk, vanilla and two eggs. Combine both "wet" and "dry" ingredients with a spoon. You don't have to mix it very precisely. Grease the form or use special paper cups. Fill the forms with dough, decorate with remaining choc chips. Bake for  20 - 25 minutes.
Have a nice Sunday !!!







No comments:

Post a Comment