Sunday, February 6, 2011

Domowy gyros rolo/Home made gyro roll

Fastfood wcale nie musi być zły. Dziś miałam ochotę na lekki lunch, przygotowałam więc coś w rodzaju gyrosa rolo. Z reguły rolo podaję się w picie, ja natomiast zrobiłam coś co można uznać za fusion :)
Mianowicie użyłam hinduskiego roti przygotowanego z mąki z pełnego przemiału. Uzyskałam w ten sposób danie o idealnie zbilansowanej ilości białka, warzyw oraz pełnowartościowych węglowodanów. W ten oto sposób ulubione fastfoodowe danie zostało przekształcone w coś smacznego, a zarazem zdrowego :)

składniki na 4 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka;
  • gotowa mieszanka do gyrosa np. Kotanyi lub własna sporządzona ze słodkiej papryki, granulowanego czosnku, oregano, rozmarynu, soli, pieprzu i odrobiny cukru;
  • 1 łyżeczka oliwy;
  • 1 duży pomidor;
  • 1 cebula;
  • 1/2 papryki;
  • kilka liści sałaty.
Sos tzatzyki:
  • mały kubeczek gęstego jogurtu;
  • 1 mały ogórek lub kawałek długiego obrany ze skórki;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • odrobina oregano.
Roti
  • 1,5 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału (+ odrobina do wałkowania);
  • 2/3 szklanki  letniej wody;
  • szczypta soli;
  • kilka kropel oliwy.
Mięso pokroić na małe kawałeczki, obtoczyć w przyprawach, dodać oliwę, wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny, żeby się zamarynowało. Następnie usmażyć, nie dodając tłuszczu. Pokroić warzywa.
Tzatzyki: Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić pozostawić, na jakiś czas żeby puścił wodę, następnie dokładnie odcisnąć. Jogurt wymieszać z ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz oliwą. Doprawić oregano i pieprzem.
Roti: Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Powoli dodawać wodę, jednocześnie zagniatając ciasto, aż do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji. Ilość wody należy regulować w zależności od rodzaju mąki, gdyż każda mąka wchłania wodę w inny sposób, dlatego podane ilości są jedynie orientacyjne. Rozprowadzić na rękach kilka kropel oliwy, z ciasta  uformować kulę. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 minut, żeby odpoczęło.
Z wcześniej przygotowanego ciasta zrobić kulkę wielkości środka dłoni, rolować pomiędzy dłońmi, aż będzie gładka. Spłaszczyć, obtoczyć w mące.  Rozwałkować cienko na placek wielkości talerza. Rozgrzać suchą patelnię, smażyć przez chwilę po dwóch stronach, aż pojawią się bąbelki i złoto-brązowe kropki. Następnie zdjąć patelnię z gazu zaś sam placek położyć bezpośrednio na palniku i poczekać, aż wypełni się powietrzem. Przewrócić na drugą stronę używając kuchennych szczypiec. Zawinąć w czystą ściereczkę, żeby trochę zmiękł.

Jeśli cała ta procedura wydaje się Wam skomplikowana, nie panikujcie,  zamieszczam filmik dla początkujących :) Pamiętajcie jednak, żeby Wasze roti było większe niż to na filmie.
 



Przygotowane roti posmarować z jednej strony sosem tzatzyki, ułożyć liście sałaty, warzywa i kurczaka, skropić tzatzykami. Podwinąć dolny brzeg do środka, a następnie zrolować, składając oba boki do środka, tak by jeden zaszedł na drugi. Owinąć kawałkiem folii aluminiowej i zajadać z apatytem :)

Smacznego!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Fast food" doesn't always have to be  bad. Today I felt like having something light for lunch, that's why I prepared kind of a gyro roll.  Gyro is usually served in a pita bread, but I prepared a fusion version using Indian roti bread made of whole wheat flour (atta).  I managed a dish with a perfectly balanced  protein, fresh vegetables and valuable carbohydrates transforming fast food junk dish into something healthy and tasty.

Serves 4 :
  • 2 chicken breasts;
  • ready Gyro spice mix or own mix made of paprika, dried garlic, oregano ,rosemary, salt, pepper and pinch of sugar;
  • 1 teaspoon of olive oil;
  • 1 big tomato;
  • 1 onion;
  • 1/2 capsicum;
  • few lettuce leaves.
Tzatziki:
  • small cup of natural yogurt;
  • 1 small cucumber or half of long one, pealed;
  • 2-3 cloves of garlic;
  • 1/2 teaspoon of olive oil;
  • salt&pepper;
  • oregano.
Roti
  • 1,5 cup of whole wheat flour (atta) + little bit for rolling;
  • 2/3 cup of lukewarm water;
  • pinch of salt;
  • few drops of oil.

Cut the meat into small pieces, add spices, olive oil and mix well everything together. Marinate for 30 minutes. Fry without any additional oil. Cut vegetables.
Tzatziki: Grate cucumber, sprinkle some salt on it and wait till it releases the juices, squeeze well to remove the liquid. Mix with yogurt, pressed garlic and olive oil. Season with oregano and pepper. Mix well.
Roti: Put flour into a mixing bowl, add salt, mix well. Slowly start adding the water kneading at the same time till the time you will get an elastic dough. The amount of water to make dough varies on the type of grain, age of grain, and the milling process used to make flour. So don't follow given quantities blindly, as they are just approximate. Apply little oil on your hands, form a ball of  dough, let it rest for 15 minutes, under a clean kitchen towel

Take some dough to make one bread and form it into a ball (fist size). Now flatten it to form a patty about 5" to 6" round. This will guide you in maintaining the round shape when using the rolling pin. Always apply rolling pin from the middle of the dough patty to outwards. It takes practice to roll out a round disc. Always use rolling pin on one side of the dough.
Heat well a flat pan, do not add any oil. It takes about 1 to 1½ minutes to cook each side of the bread depending on the thickness. The bread is cooked in three steps. Put the rolled dough on the pan. It will take about 30 second to 1 minute to bake it from one side. Use a spatula to lift it and turn it over to the other side. The time to cook will depend on the thickness of the bread from 1 minute 90 seconds, you will notice steam bubbles trapped in the dough. Again use a spatula to lift a corner to see that the underside has a brown spots. Using kitchen pincers place your roti directly onto the flame of gas burner. It will start bloating. Wait for small brown specks to appear, turn it over and repeat same procedure from the other side. Remove from fire,  wrap it in a clean kitchen towel to soften.

If this whole procedure seams to be complicated, don't panic!!!  :) I am attaching the video to help you out :)  But please remember to make your roti bigger.

Apply tzatziki on your roti, put some lettuce leaves, add vegetables, chicken and sprinkle with some more sauce. Fold the lower edge to the centre ( more or less 1/4 size of your roti) and then roll by folding two sides towards the centre. Wrap it  with aluminum foil and eat with appetite.
Bon appetit:)





No comments:

Post a Comment