Today I've made another attempt to bake my own bread. Luckily it was a success and it encouraged me to experiment more.
It is a yeast bread, as wanted to have my own loaves as soon as possible, but next time I will try with sourdough.
Ingredients for a starter:
- 3 & 5/8 glasses (250ml) of wheat flour eg. type 550 (plain/all purpose flour);
- 1 & 1/4 glasses of water;
- 1/2 spoon of salt;
- 1/8 teaspoon of instant yeast.
Mix all ingredients using a wooden spoon, kneed well. Cover with cling foil and keep aside for 12-16 hours.
After that add*:
- 2 & 1/4 glasses of wheat flour (plain/all purpose flour);
- 7/8 glass of rye flour type 2000 (whole grain);
- 3/4 glass of whole wheat flour type 2000 or 1850;
- 1 & 1/2 glasses of water;
- 1/2 - 1 spoons of salt;
- 1/2 teaspoons of instant yeast.
Mix all ingredients. Kneed well so that all the dough is well combined. It is quite difficult to incorporate new portion of flour into the starter, but it is possible. It is very crucial, otherwise your bread will be multicolour.
Put your dough into a big mixing bowl, cover it with fresh kitchen towel and keep aside for 2,5hours for rising. I have put my dough on an electric pillow set to 1, to keep it in a gentle warmth. During this time it should double its volume.
Shape two loaves or use two rectangular baking forms, greased and sprinkled with bran. I have baked one regular loaf and the other one in a baking form. From the proportions given in the recipe you should get two loaves approximately 800g each. My form (24cmx12cm7,5cm) was little too small, so it is better to use a bigger one.
Using a brush spread little oil on top of your loaf and sprinkle some flour, bran, poppy seas or sesame seeds. Keep aside and let it rise for another 1-1,5h. Again I have kept my loaves on the electric pillow to keep them warm.
Preheat the oven to 220C, before putting your bread inside spray some water into the oven using a spray bottle. Bake for approximately 35 - 40 minutes. At the end spray some more water on your loaves it will create lovely crispy crust. Cool down on a metal grill.
* If you feel your dough is too wet and sticky you can add little bit more flour so that it is easier to kneed.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dziś kolejna chlebowa próba. Na szczęście sukces i zachęta by eksperymentować dalej.
Co prawda, dziś kolejny raz było na drożdżach, ale to tylko dlatego, że zachciało mi się domowego chleba i nie chciałam kilka dni czekać na zakwas, no ale następnym razem będzie na zakwasie. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki na zaczyn:
- 3 i 5/8 szklanki mąki pszennej, np. typ 550 (użyłam mąki luksusowej);
- 1 i 1/4 szklanki wody;
- 1/2 łyżki soli;
- 1/8 łyżeczki drożdży instant.
Składniki wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść. Przykryć folią i odstawić na 12 - 16 godzin.
Następnie dodać:*
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej);
- 7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000;
- 3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850;
- 1 i 1/2 szklanki wody;
- 1/2 - 1 łyżki soli;
- 1/2 łyżeczki drożdży instant.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagnieść tak by mąki dobrze się połączyły. Stanowi to pewien problem, ze względu na to, że zaczyn po 16godzinach leżakowania, tworzy w miarę zwarte ciasto, niemniej jednak przy odrobinie chęci jest to możliwe. Jest o bardzo istotne, w przeciwnym razie ciasto będzie wielokolorowe.
Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia. Ja ustawiłam swoją miskę na poduszce elektrycznej nastawionej na 1-kę, by zapewnić mu miłe ciepełko. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami. Ja uformowałam jeden bochenek a drugi chlebek upiekłam w foremce.
Z proporcji podanych w przepisie obydwa chlebki mają około 800g. Muszę przyznać, że moja keksówka (24cmx12cm7,5cm) była trochę za mała i ciasto zaczęło mi z niej wychodzić dlatego lepiej jest użyć większej foremki.
Bochenki posmarować olejem i obsypać mąką, otrębami, makiem lub sezamem. Odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. U mnie znowu miłe ciepełko na poduszce elektrycznej.
Przed włożeniem do piekarnika, rozpylić w nim trochę wody przy pomocy pryskaczki do kwiatów.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 220ºC. W końcowych minutach spryskać chleb kilkukrotnie wodą, zapewni mu to cudowną chrupiącą skórkę. Studzić na kratce.
Smacznego :)
*Jeśli masz wrażenie, że ciasto jest zbyt klejące, dodaj troszkę więcej mąki tak by łatwiej się zagniatało.
No comments:
Post a Comment