Saturday, October 29, 2011

Yummylicious carrot cake / Pyszne ciasto marchewkowe

Last few post were more about photos and styling. Now I would like to share a recipe for a carrot cake.

For the cake:
  • 2 glasses of grated carrot;
  • 2 glasses of plain four;
  • 2 glasses of sugar;
  • 4 eggs;
  • 1 spoon of baking powder;
  • 1 pinch of soda bicarbonate;
  • 1 tea spoon of vanilla flavoured sugar;
  • 2 tea spoons if cinnamon powder;
  • 1 tea spoon of nutmeg powder;
  • 1 pinch of salt;
  • 1&1/4glasses of oil;
  • 100g of broken walnuts;
  • 50-100g of raisins.
Frosting:
  • 200g of yogurt cheese spread (Philadelphia type);
  • 50g of icing sugar;
  • 2 spoons of room temperature butter;
  • 2 tea spoons of vanilla flavoured sugar;
  • 2 tea spoons of lemon juice.
Preheat oven to 180C. Grease the baking form and cover it with bread crumbs.
In a large bowl whisk together the sugar and eggs until light and frothy. Sieve the flour and mix it together with spices, baking powder, soda and salt. Start adding flour mix spoon by spoon till the time everything has been incorporated into the batter. Add oil and combine well together. Stir in carrots. Soak the raisins in hot water till the time they are soft, mix with walnuts, dust with flour and add to the batter. Mix well. Pour into prepared baking tray. Bake in the preheated oven for approx. 60-90 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Let cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely.

Helpful tip:
 
I have baked my cake in a round 24cm diameter baking form, whereas I recommend to bake it in a bigger rectangular form approx. 25x37cm. In a round smaller form it took me 90 minutes to bake this cake, whereas in a bigger form the process of baking can be shortened to 60minutes.

To Make Frosting:

In a bowl whisk together butter and cheese until light and frothy. Add icing sugar and vanilla sugar, mix everything together. Add lemon juice and beat until the mixture is smooth and creamy. Refrigerate for few hours.

You can apply your icing either only from top or you can cut your cake horizontally and apply a layer of cheesy spread in between and then from top and sides.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ostatnie posty były poświęcone fotografii i stylizacji. Tym razem pragnę podzielić się przepisem na ciasto marchewkowe. Aromatyczne, wilgotne, pyszne :) Przepis zaczerpnęłam z bloga kulinarnego Make cooking easier aczkolwiek dokonałam w nim pewnych modyfikacji.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklaki drobno potartej marchewki;
  • 2 szklanki mąki tortowej;
  • 2 szklanki cukru;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szczypta sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu;
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej;
  • 1 szczypta soli;
  • 1&1/4 szklanki oleju;
  • 100g of pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50-100g rodzynek.
Polewa serkowa:
  • 200g serka jogurtowego np. Ostrowia;
  • 50g cukru pudru;
  • 2 łyżki miękkiego masła;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.
Nagrzać piekarnik do temp. 180C. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Jajka utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodać przesianą mąkę połączoną z sodą proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, solą i przyprawami. Dodać olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę, pokruszone orzechy oraz namoczone i oprószone mąką rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Przelać do formy do pieczenia.

Piec około 60-90 minut. Zanim wyjmiemy ciasto, sugeruję sprawdzić czy się dobrze upiekło nakłuwając patyczkiem do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyjęciu jest czysty, wówczas wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy w formie na ok. 10min, następnie wyjmujemy i dokładnie studzimy.

Dobra rada:

Ja użyłam do pieczenia formy biszkoptowej o średnicy 24cm. Ciasto wyszło bardzo wysokie i musiałam przedłużyć czas pieczenia do 90min. Tak więc proponuję użyć prostokątnej foremki o wymiarach ok. 25x37cm, wówczas czas pieczenia będzie można skrócić do około 60minut.

Polewa

W misce utrzeć na gładką masę serek razem z masłem, stopniowo dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Ucierać do momentu aż masa będzie gładka. Schłodzić przez kilka godzin.
Polewę można rozprowadzić jedynie na górnej części ciasta.
Ciasto można również przeciąć w poprzek i przełożyć masą a następnie wysmarować nią wierzch i boki, a następnie posypać dekoracyjną posypką.







2 comments:

  1. Ja też uwielbiam :)są takie wilgotne i aromatyczne. Pozdrawiam !!!

    ReplyDelete