Wednesday, January 12, 2011

Cranberry Noels

Mam w domu małego potworka ciasteczkowego, który wieczorami niucha to tu to tam w poszukiwaniu czegoś słodkiego...najlepiej ciasteczka. Nie zjada ich wiele, ale lubi gdy są pod ręką.

Tak więc wczoraj, dla mojego potworka upiekłam pyszne ciasteczka o wdzięcznej nazwie Cranberry Noel.
Ciasteczka co prawda jak nazwa wskazuje są bożonarodzeniowe, niemniej jednak nic się nie stanie gdy upiecze się je po świętach :) 

Przepis pochodzi ze świątecznego wydania programu Marthy Stewart. Myślę, że ciasto podstawowe może posłużyć jako baza do nieograniczonej ilości wariacji w zależności od dodatków, których użyjemy. Ja na pewno poeksperymentuję, o czym będę donosić na blogu :)

Co potrzebujemy:
  • 1 filiżanka miękkiego niesolonego masła;
  • 3/4 filiżanki cukru;
  • ok. 2 łyżek mleka;
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej;
  • 2 i 1/2 filiżanki mąki;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 3/4 filiżanki suszonych żurawin;
  • 1/2 filiżanki orzechów.   
Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodać mleko, esencję waniliową, sól, a następnie mieszając na wolnych obrotach dodawać stopniowo mąkę.
Na koniec dodać orzechy oraz żurawiny, dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli to konieczne dodać odrobinę więcej mleka. Uformować dwa wałki długości około 30 cm, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190C, ciasto pokroić za pomocą ostrego noża z piłką na plasterki grubości około 5mm, ułożyć na papierze do wypieków i piec około 15 minut do momentu, aż będą złotawe.

Dobra rada: Ciasto owinięte folią można przechowywać w zamrażarce nawet do miesiąca. Kiedy będziemy chcieli upiec ciasteczka, wystarczy wyjąć je, poczekać aż zacznie się robić miękkie, a następnie pokroić i upiec.


W oryginalnym przepisie Marthy, użyte są pekany, jednakże w Indiach ciężko jest je dostać, więc użyłam nerkowców. Myślę, że pekany z powodzeniem można zastąpić również orzechami włoskimi czy laskowymi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
There is one cookie monster in our house, who sniffs in the evenings and late nights in search of something sweet...preferably a cookie :) He doesn't eat much, but he likes to keep them handy.

Yesterday, I baked for my cookie monster delicious cookies with a very pleasant name Cranberry Noel.
As the name suggest, they are typical for Christmas season, however you can bake otherwise as well :)

The recipe comes form the Christmas edition of Martha Stewart's programme. I think that the dough can be used  as a base for many different variations, depending on what we will add. I am planning to experiment... what will be the result...you will find them in future on the blog :)

Ingredients:
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter, room temperature
  • 3/4 cup sugar
  • 2 tablespoons milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 2 1/2 cups all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3/4 cup dried cranberries
  • 1/2 cup chopped pecans
Directions:
  1. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter and sugar on medium speed until light and fluffy, about 2 minutes. Add milk and vanilla. Beat until just combined. With mixer on low, gradually add flour, salt, cranberries, and pecans; continue beating until fully combined.
  2. Turn dough out onto a clean work surface, and divide into 2 equal pieces. Shape each piece into an 8-inch log, about 2 inches in diameter. Wrap logs in plastic wrap, and refrigerate until firm, about 2 hours.
  3. Preheat oven to 3190 degrees. Using a sharp knife, cut logs into 1/4-inch-thick slices. Transfer to parchment-lined baking sheets, about 1 1/2 inches apart. Bake until edges are golden, 15 minutes, rotating baking sheets halfway through. Remove from oven, and transfer cookies to a wire rack to cool completely.
Helpful hint:

Once formed into logs and wrapped well in plastic, the dough can be stored in the freezer for up to a month. Before slicing, leave the dough at room temperature until it just begins to soften. For a festive variation, roll the edges in colored sanding sugar before baking.

In original Martha's recipe she is using pecan nuts, which are not easily available in India. I have used cashew nuts instead, but I am sure also hazelnuts or walnuts will do.

Read more at Marthastewart.com: Cranberry Noels - Martha Stewart Recipes















2 comments:

  1. jakie piękne ciasteczka, i zdjęcia robisz bardzo apetyczne:)

    ReplyDelete
  2. a dziękuję bardzo :) smakowite były

    ReplyDelete