Sunday, January 16, 2011

Banana Muffins Sunday Treat

Mój budzik dziś zwariował. Nie wiadomo skąd zaczął dzwonić przed 7 rano.  W ciągu tygodnia, kiedy powinien budzić mnie do pracy zawodzi, podczas gdy w niedzielę "skoro świt" budzi się niespodziewanie do życia. Z tym skoro świt koło 7 to oczywiście przesada, bo słońce wstaje wcześniej, niemniej jednak Indie same w sobie są nieco ospałe i budzą się do życia nieco później, później też zasypiają.
Żeby zatem spożytkować należycie szybko rozpoczętą niedzielę, na dobry początek upiekłam aromatyczne bananowo-czekoladowe muffinki. Szybkie i sprawdzone!!! Zawsze się udają :)
  • 2-3 banany;
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady;
  • 2 ½ szklanki mąki;
  • 100-125g masła;
  • 2 całe jajka;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego);
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • odrobina soli.
Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i cukrem oraz pokruszoną czekoladą. Banany pokroić w pół plasterki, dodać do mąki i wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem (lub użyć papierków do pieczenia), a następnie wypełnić ciastem.  Piec przez około 20 - 25 minut. Smacznego!!!











-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
My alarm got crazy today. Out of the blue it started ringing before 7am. During the week when it is supposed to wake me up early it doesn't, whereas on Sunday, instead of letting me sleep it suddenly wakes up :)
For a good beginning of this lovely Sunday morning I have baked aromatic banana-chocolate muffins. Fast and always great. This is a sure sure recipe, it will never fail :)

  • 2-3 bananas;
  • 100g of dark chocolate;
  • 2 ½ glass of flour;
  • 100-125g unsalted butter;
  • 2 eggs;
  • 2 flat tea spoons of baking powder;
  • 4 -5 spoons of caster sugar;
  • 1 glass of milk;
  • 1 spoon of vanilla essence;
  • touch of salt.
Preheat the oven to 210C. Combine "dry ingredients": flour, sugar, baking powder, salt and pieces of chocolate in a mixing bowl. Peal bananas, chop them and combine with dry ingredients.
Mix "wet ingredients" separately. Melt the butter, mix  it with milk, vanilla and two eggs. Combine both "wet" and "dry" ingredients with a spoon. You don't have to mix it very precisely. Grease the form or use special paper cups and fill with dough. Bake for  20 - 25 minutes till golden brown. Have a nice day!!!

No comments:

Post a Comment