Mam w domu małego potworka ciasteczkowego, który wieczorami niucha to tu to tam w poszukiwaniu czegoś słodkiego...najlepiej ciasteczka. Nie zjada ich wiele, ale lubi gdy są pod ręką.
Tak więc wczoraj, dla mojego potworka upiekłam pyszne ciasteczka o wdzięcznej nazwie Cranberry Noel.
Ciasteczka co prawda jak nazwa wskazuje są bożonarodzeniowe, niemniej jednak nic się nie stanie gdy upiecze się je po świętach :)
Przepis pochodzi ze świątecznego wydania programu Marthy Stewart. Myślę, że ciasto podstawowe może posłużyć jako baza do nieograniczonej ilości wariacji w zależności od dodatków, których użyjemy. Ja na pewno poeksperymentuję, o czym będę donosić na blogu :)
Co potrzebujemy:
- 1 filiżanka miękkiego niesolonego masła;
- 3/4 filiżanki cukru;
- ok. 2 łyżek mleka;
- 1 łyżeczka esencji waniliowej;
- 2 i 1/2 filiżanki mąki;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 3/4 filiżanki suszonych żurawin;
- 1/2 filiżanki orzechów.
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodać mleko, esencję waniliową, sól, a następnie mieszając na wolnych obrotach dodawać stopniowo mąkę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodać mleko, esencję waniliową, sól, a następnie mieszając na wolnych obrotach dodawać stopniowo mąkę.
Na koniec dodać orzechy oraz żurawiny, dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli to konieczne dodać odrobinę więcej mleka. Uformować dwa wałki długości około 30 cm, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190C, ciasto pokroić za pomocą ostrego noża z piłką na plasterki grubości około 5mm, ułożyć na papierze do wypieków i piec około 15 minut do momentu, aż będą złotawe.
Dobra rada: Ciasto owinięte folią można przechowywać w zamrażarce nawet do miesiąca. Kiedy będziemy chcieli upiec ciasteczka, wystarczy wyjąć je, poczekać aż zacznie się robić miękkie, a następnie pokroić i upiec.
W oryginalnym przepisie Marthy, użyte są pekany, jednakże w Indiach ciężko jest je dostać, więc użyłam nerkowców. Myślę, że pekany z powodzeniem można zastąpić również orzechami włoskimi czy laskowymi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
There is one cookie monster in our house, who sniffs in the evenings and late nights in search of something sweet...preferably a cookie :) He doesn't eat much, but he likes to keep them handy.
Yesterday, I baked for my cookie monster delicious cookies with a very pleasant name Cranberry Noel.
As the name suggest, they are typical for Christmas season, however you can bake otherwise as well :)
The recipe comes form the Christmas edition of Martha Stewart's programme. I think that the dough can be used as a base for many different variations, depending on what we will add. I am planning to experiment... what will be the result...you will find them in future on the blog :)
Ingredients:
- 1 cup (2 sticks) unsalted butter, room temperature
- 3/4 cup sugar
- 2 tablespoons milk
- 1 teaspoon pure vanilla extract
- 2 1/2 cups all-purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 3/4 cup dried cranberries
- 1/2 cup chopped pecans
jakie piękne ciasteczka, i zdjęcia robisz bardzo apetyczne:)
ReplyDeletea dziękuję bardzo :) smakowite były
ReplyDelete