Saturday, January 8, 2011

Tiramisu, lub inaczej Tyraj Misiu

Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Pyszne, kremowe, bogate w smaku. Tu w Indiach raczej ciężko natrafić na przyrządzone we właściwy sposób. Kilka razy skusiłam się na lokalny wyrób niemniej jednak stwierdziłam, iż lepiej będzie, gdy od czasu do czasu przygotuję je sama.
Za składniki trzeba zapłacić jak za zboże (pisałam wcześniej, że na importowane produkty nakłada się nawet 300% cała), niemniej jednak Tiramisu jest jak ambrozja - to uczta dla duszy i podniebienia.



Do przyrządzenia 6 porcji potrzebujemy:

  • 250g serka mascarpone;
  • 150ml słodkiej śmietany kremówki (30%);
  • 200g biszkoptów savoiardi;
  • 3-4 żółtka (w zależności od wielkości);
  • 3-4 łyżki cukru;
  • około 250ml naparu mocnej kawy (espresso);
  • 100 ml likieru migdałowego (najlepiej Amaretto di Saronno)
  • gorzkie kakao.

Sposób przyrządzenia:

Miękkie mascarpone, rozmieszać w misce za pomocą łyżki do uzyskania gładkiej konsystencji. Żółtka utrzeć za pomocą miksera z 2-3 łyżkami cukru na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Śmietaną ubić na sztywno z 1 łyżką cukru, delikatnie połączyć z pozostała masą. Przygotować espresso, przelać je do płaskiej miseczki i połączyć z likierem migdałowym. Delikatnie zamaczać biszkopty, a następnie układać je w kwadratowej foremce, jeden obok drugiego do momentu, aż wypełnimy całą foremkę.
Rozsmarować część masy, a następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Powtarzać do momentu wykorzystania wszystkich biszkoptów. Przykryć warstwą kremu, wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się schłodziło i stężało. Przed podaniem posypać gorzkim kakao i pokroić na porcje.

W wersji bardziej nowoczesnej i wyszukanej, możemy przygotować pojedyncze porcje tiramisu w kieliszkach do wina lub ozdobnych szklankach. Na dnie ułożyć kawałek biszkopta, polać go kawą, następnie nałożyć warstwę masy, ponownie biszkopt, przykryć wszystko masą serową, posypać kakao. Po boku wetknąć pionowo suchy biszkopt lub rurkę waflową. Dla chętnych, udekorować bitą śmietaną.

Dobra rada: Biszkopty należy zamaczać dosłownie na sekundę. Jeśli będą zamaczane za długo, zaczną się łamać, a potem pod ciężarem masy, kawa zacznie wypływać z deseru.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tiramisu is definitely one of my favourite deserts. Delicious, creamy, rich in taste. Here in India it is difficult to find a good one, prepared in an authentic way. Few times, tempted by the look, I decided to try, which ended with a big dose of disappointment. That is why I thought that it would be better if I prepare it from time to time by myself.

For 6 serves:
  • 250g of mascarpone cheese;
  • 150ml fresh sweet cream (approx. 30% of milk fat);
  • 200g savoiardi ladyfingers;
  • 3-4 yolks (depending on the size);
  • 3-4 spoons of sugar;
  • approx. 250ml of strong coffee (espresso);
  • 100 ml almond liquor (preferably Amaretto di Saronno)
  • bitter cocoa powder.
Preparation:

Mix soft mascarpone cheese in a mixing bowl with a spoon, so that its consistency becomes smooth. Beat egg yolks with 2-3 spoons of sugar using egg beater till light and fluffy. Delicately combine with cheese. Whip the cream with 1 spoon of sugar until stiff, combine with  mascarpone/yolks mixture by delicate, rotary moves. Prepare espresso, pour it into a flat bowl and add almond liquor.  Dip ladyfinger for a second  in coffee mixture and then place it at the bottom of rectangular form, one next to another till the form is fully covered. Spread part of the cream, to create a second layer and then repeat with a layer of ladyfingers dipped in coffee. On top spread another layer of mascarpone cream. Put into the fridge for few hours till well set. Before serving sprinkle some cocoa powder and cut into portions.

To prepare more modern and sophisticated version of tiramisu, use wine or some other decorative glasses. Place a piece of ladyfinger at the bottom, sprinkle some coffee mixture on it, add a layer of cream, repeat with ladyfingers and coffee, cover with mascarpone cream and sprinkle some cocoa powder on top. Serve with  a  ladyfinger or waffle roll. You can also decorate everything with whipped cream if desired. 

Helpful tip: Do not dip ladyfingers in coffee for too long as they will start to break and also if they are too much soaked in coffee, the liquid will start to leak out of dessert.


No comments:

Post a Comment