Tuesday, September 13, 2011

Fettuccine con panna e salmone/ Fettuccine w sosie śmietanowym z łososiem

Today I'd like to share a recipe which is one of the easiest one can imagine. Simple, fast and a delicious idea for quick lunch or supper.

3-4 servings
  • approx. 350g of fettuccine, pappardelle or tagliatelle;
  • 250g of smoked salmon, cut into small pieces;
  • 250ml of full cream (30% fat);
  • 3 teaspoons of tomato paste;
  • bunch of chives;
  • freshly ground black pepper;
  • cherry tomatoes for decoration.
Cook pasta al dente. Strain it.
In a pan heat up the cream. It should thicken with heat. Add tomato paste and combine it with cream using a whisk. Add salmon, cook for about 5 minutes. Season with freshly ground black pepper. Salt is not required as salmon itself gives saltiness to this dish. Just before serving add one bunch of chopped chives.
Combine the sauce with pasta, mix well. Serve with cherry tomatoes.

If you are calorie conscious you can use the cream with lower fat content.

Buon Appetito!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dzisiaj chciałabym się podzielić chyba najprostszym przepisem na makaron, który posiadam w swoim repertuarze. Prosty, szybki i pyszny sposób na wyborny lunch lub kolację.

3-4 porcje
  • około 350g of fettuccine, pappardelle lub tagliatelle;
  • 250g wędzonego łososia, pokrojonego na małe kawałki
  • 250ml śmietany kremówki (30% tłuszczu);
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego;
  • pęczek szczypiorku;
  • świeżo mielony czarny pieprz;
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji.

Makaron ugotować al dente, odsączyć. Na patelni podgrzewać śmietanę do momentu, aż zacznie gęstnieć.
Dodać przecier pomidorowy, połączyć ze śmietaną za pomocą rózgi. Następnie dodać łososia, dusić przez około 5 minut. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sól nie jest konieczna, gdyż łosoś sam w sobie czyni potrawę odpowiednio słoną. Przed podaniem dodać pęczek posiekanego szczypiorku.
Sos wymieszać z makaronem, serwować z pomidorkami koktajlowymi.

Osoby dbające o linię mogą użyć mniej tłustej śmietany.

Buon Appetito!!!









4 comments:

  1. Moze i najprostszy w swiecie przepis, ale smak tak obledny, ze niech sie schowaja wszystkie te skomplikowane dania wymagajace nie wiadomo jakich ewolucji w kuchni :) Wiwat prostota, wiwat losos, wiwat makaron!

    ReplyDelete
  2. ojjj tak makaron to zdecydowanie coś co tygryski lubią najbardziej :)

    ReplyDelete
  3. This looks pretty amazing and simple to do. Although I may want to add some chili flakes for extra spice. Love the serving dish.

    ReplyDelete
  4. Hi Cashmere, I think chili may overwhelm a bit the favour of this dish. Here the smoked salmon has to be a true star :)The dish is quite delicate, but on the other hand, full of taste. Regards :)

    ReplyDelete