- 1 jar of seedless cherries ;
- 100g of dark chocolate;
- 2 ½ glass of flour;
- 100-125g unsalted butter;
- 2 eggs;
- 2 flat tea spoons of baking powder;
- 4 -5 spoons of caster sugar;
- 1 glass of milk;
- 1 spoon of vanilla essence or 1packet of vanilla sugar;
- touch of salt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na około 12 muffinków:
- słoik wypestkowanych wiśni do ciasta;
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady;
- 2 ½ szklanki mąki;
- 100-125g masła;
- 2 całe jajka;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego);
- 1 szklanka mleka;
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru wanilinowego;
- odrobina soli.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem (lub użyć papierków do pieczenia), a następnie wypełnić ciastem. Piec przez około 20 - 25 minut. Smacznego!!!
ale ładne okrąglutkie!
ReplyDeleteBardzo lubię połączenie wiśni i czekolady, pycha:)
ReplyDelete