Saturday, September 24, 2011

Cherry-chocolate muffins/ Muffiny wiśniowo-czekoladowe

Ingredients for approx. 12 muffins:
  • 1 jar of seedless cherries ;
  • 100g of dark chocolate;
  • 2 ½ glass of flour;
  • 100-125g unsalted butter;
  • 2 eggs;
  • 2 flat tea spoons of baking powder;
  • 4 -5 spoons of caster sugar;
  • 1 glass of milk;
  • 1 spoon of vanilla essence or 1packet of vanilla sugar;
  • touch of salt.
Preheat the oven to 210C. Combine "dry ingredients": flour, sugar, baking powder, salt and pieces of chocolate in a mixing bowl. Drain the cherries add to the flour. Cover well with dry ingredients. Mix "wet ingredients" separately. Melt the butter, mix  it with milk, vanilla and two eggs. Combine both "wet" and "dry" ingredients with a spoon. You don't have to mix it very precisely. Grease the form or use special paper cups and fill with dough. Bake for  20 - 25 minutes till golden brown.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na około 12 muffinków:
  • słoik wypestkowanych wiśni do ciasta;
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady;
  • 2 ½ szklanki mąki;
  • 100-125g masła;
  • 2 całe jajka;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego);
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • odrobina soli.
Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i cukrem oraz pokruszoną czekoladą. Wiśnie odsączyć, wymieszać z suchymi składnikami.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem (lub użyć papierków do pieczenia), a następnie wypełnić ciastem.  Piec przez około 20 - 25 minut. Smacznego!!!





2 comments:

  1. Bardzo lubię połączenie wiśni i czekolady, pycha:)

    ReplyDelete