Wednesday, July 20, 2011

Wholegrain crepes with hummus and spinach / Naleśniki z mąki razowej z hummusem i szpinakiem

Ingredients of approx. 4 crepes

For spinach sauce:
  • 2 bunches of fresh spinach;
  • few garlic cloves;
  •  little bit of Feta, Parmesan  or  goat's milk cheese;
  • 100ml of fresh cream or curd;
  • little bit of butter and some olive oil;
  • salt&pepper to taste.
Clean your spinach, remove the leaves from the stems transfer to a cooking pot, cover and saute till soft. Chop coarsely. Heat the butter or olive oil on the pan, add pressed garlic, fry till slightly golden in colour, then add chopped spinach, salt and pepper. Let it fry for few minutes. Reduce the heat, add cream and stir well so that all ingredients are perfectly combined. If you like, you can add some of your favourite cheese.

Hummus:
You can find my recipe for here.

Crepes batter:
  • approx. 200ml of milk;
  • approx. 100g of wholewheat flour (atta);
  • 1 egg;
  • pinch of salt;
  • pinch of sugar;
  • 1 teaspoon of olive oil.
Prepare the batter by mixing all ingredients, it should be quite runny so that it is easy to distribute it on a hot pan. Keep aside for 20 minutes. After that fry 4 crepes.

Spread some hummus on each crepe, put a portion of spinach sauce, roll or fold into four.
Heat up on a pan with a little bit of olive oil before serving.

Bon Appetit!!!
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na około 4 naleśniki:

Na sos szpinakowy:
  • 2 pęczki świeżego szpinaku;
  • kilka ząbków czosnku;
  •  kawałek fety, parmezanu lub koziego sera;
  • 100ml słodkiej śmietany lub jogurtu;
  • odrobina masła i oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku.
 Wypłucz dobrze szpinak, oddziel liście od łodyg, przełóż do garnka, uduś pod przykryciem. Grubo posiekaj.  Rozgrzej masło lub oliwę na patelni, dodaj przeciśnięty czosnek i podsmaż do momentu aż będzie lekko złocisty. Następnie dodaj posiekany szpinak, dopraw solą i pieprzem, smaż razem przez kilka minut. Następnie zmniejsz gaz, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę ulubionego sera.
Hummus

Mój przepis na hummus znajduje się tutaj.

Na ciasto naleśnikowe:
  • około 200 ml mleka;
  • około 100g mąki razowej (drobnej);
  • 1 jajko;
  • szczypta cukru;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka oliwy.
W celu przygotowania ciasta naleśnikowego, przy pomocy miksera mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy na około 20 min. Ciasto powinno być dość rzadkie, tak żeby dawało się łatwo nalać na rozgrzaną patelnię. Usmażyć 4 naleśniki.

Każdy z naleśników smarujemy hummusem, układamy porcję farszu szpinakowego, zwijamy lub składamy na cztery.

Przed podaniem podgrzać na patelni na minimalnej ilości rozgrzanej oliwy.
Smacznego!!!




No comments:

Post a Comment