Sunday, August 14, 2011

Leak and mushroom quiche with feta cheese/Quiche porowo-grzybowy z fetą

Pastry:
  • 200g of flour;
  • 120g of unsalted butter;
  • cold water (approx. 30 ml);
  • big pinch of salt;
  • pinch of sugar.
Filling:
  • 1-2  big leak;
  • 200g of button mushroom;
  • 1 spoon of butter;
  • salt to taste;
  • 100g of feta cheese.
Sauce:
  • 150ml of fresh cream;
  • 2 eggs;
  • salt&pepper to taste.
Combine flour with salt and sugar. Grate the frozen butter and mix it well with fingertips until the mixture resembles coarse sand. Add water and quickly kneed the dough. Cover it with cling foil and refrigerate for at least one hour.

After that, roll the dough into a circle big enough to cover your baking form. Fit into a tart pan pressing dough into corners. Poke the pastry all over using a fork, line it with parchment paper and fill with baking weights - dried beans, peas or rice. Bake in a preheated oven (200oC) for approx. 20 minutes, till the crust is slightly golden in colour. Take it out of the oven, carefully remove parchment paper and weights.

Prepare the filling. Cut off the white part of the leak and slice it finely. Green part can be discarded as it is of no use. Transfer the chopped leak on a strainer, rinse with boiling water and squeeze well to remove excess water. Distribute evenly over the crust.
Clean the mushroom, slice them. Melt 1 spoon of butter on a frying pan and saute the mushroom till they are golden brown, season with salt.  Spread evenly over the crust together with broken feta cheese.
Prepare the sauce by whisking  the cream with two eggs, salt and pepper. Pour over the vegetables. Transfer to oven, and bake until just set in the center, 20 to 25 minutes.  Serve hot.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 200g mąki;
  • 120g niesolonego masła;
  • około 30 ml zimnej wody;
  • duża szczypta soli;
  • szczypta cukru.
Nadzienie:
  • 1-2  duże pory;
  • 200g pieczarek;
  • 1 łyżka masła;
  • sól do smaku;
  • 100g fety.
Sos:
  • 150ml tłustej śmietany (może być kwaśna albo słodka);
  • 2 jajka;
  • sól i pieprz do smaku.
Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać starkowane, zamrożone masło, rozcierać w palcach tak by masło połączyło się z mąką. Dodać zimną wodę i szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie rozwałkować tak by ciasto przykryło natłuszczoną foremkę do pieczenia tarty, którą planujemy użyć. Ciasto ułożyć w natłuszczonej formie, docisnąć brzegi, nakłuć widelcem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą, grochem lub ryżem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 20 minut, do momentu aż ciasto będzie lekko złociste. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier i fasolę.
Przygotować nadzienie. Odciąć białe części pora i cienko pokroić, umieścić na sicie i przelać gorącą wodą. Odcisnąć nadmiar wody. Rozłożyć równo na cieście. 
Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na roztopionym maśle, aż będą złoto-brązowe. Doprawić solą i wraz z pokruszoną fetą rozprowadzić równomiernie na upieczonym spodzie.
Przygotować sos, w tym celu roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wylać na warzywa uważając by sos się nie przelał.

Włożyć z powrotem do piekarnika, zapiekać do momentu aż sos się zetnie - około 20-25 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!!!


Przepis na ciasto zaczerpnęłam z gotowanie cieszy.










No comments:

Post a Comment