Saturday, April 7, 2012

Happy Easter :)

This year's Easter is very special  :) First reason is because I'm spending it in Poland, but there is also much more important reason. It is a first Easter when our home is full of kids :) It is a first Easter with Alex and Kuba. 

I didn't have a chance to write about it before, but I have become a real aunt. My Sister gave birth to a beautiful baby boy named Kuba :)

Such special time has to be celebrated in a special way :). Tomorrow it's gonna be a big feast with whole family.

Lately I've been in a "carrot mood". I bought a nice bunch of fresh carrot for a photo shoot of Alex being an Easter bunny. This bunch has become an inspiration to make an Easter special carrot cake :)

The recipe you can find here: http://wherepeppergrows.blogspot.com/2011/10/yummylicious-carrot-cake-pyszne-ciasto.html

The difference is that I covered it with dark chocolate and added one more element - apricot jam.
Cake was cut horizontally into 3 slices. Bottom slice was covered with apricot jam,whereas middle and top one with cheesy spread. But what makes this cake special is the decoration :) Check this out :)







Later on I will show you how to make these cute little carrots :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tegoroczna Wielkanoc jest wyjątkowa  :) Po pierwsze dlatego, że spędzam ją z rodzinką... ale to nie jedyny powód... Najważniejszym powodem do radości jest to, że nasz dom po raz pierwszy pełen jest dzieci.
Tej Wielkanocy po raz pierwszy są z nami Alek i Kuba.

Nie miałam okazji napisać o tym wcześniej, ale niedawno zostałam prawdziwą ciocią :) Moja siostra urodziła ślicznego chłopca, który nosi imię Kuba :)

Tak wyjątkowy czas wymaga specjalnej oprawy. Jutro będziemy mieli prawdziwą ucztę z całą rodziną.

Od jakiegoś czasu mam "nastrój marchewkowy". Zaczęło się od zakupu pięknego pęczka świeżej marchwi, która miała być elementem małej Wielkanocnej sesyjki dla Alka. Marchewka ta zainspirowała mnie na tyle, żeby przygotować tort marchewkowy.
Przepis możecie znaleźć tutaj: http://wherepeppergrows.blogspot.com/2011/10/yummylicious-carrot-cake-pyszne-ciasto.html

Różnica polega na tym, że ciasto zostało oblane gorzką czekoladą oraz, że doszedł nowy element w postaci konfitury morelowej. Ciasto przekroiłam na 3 części. Dolną przełożyłam konfiturą, środkową i górna przełożyłam masą serową, zaś całość oblałam czekoladą. Ale to co czyni ten tort naprawdę wyjątkowym to dekoracja. Zobaczcie jakie słodkie marcepanowe marchewki udało mi się wyczarować :)

Później podzielę się z Wami sposobem na przygotowanie tych słodkich małych marcheweczek :)


And here comes our little bunny :)/ A oto nasz słodki zajączek :)







7 comments:

  1. marchewki na cieście są piękne, ale zajączek najcudnejszy. takich właśnie radosnych świąt Wam życzę.

    ReplyDelete
  2. Cudny zajączek! Najlepszego!

    ReplyDelete
  3. Dziękuję dziewczyny!!! Słonecznych i radosnych Świąt Wam życzymy!!!

    ReplyDelete
  4. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

    Serdecznie zapraszamy na casting !

    ReplyDelete
  5. http://wherepeppergrows.blogspot.com/2012/04/happy-easter.html

    ReplyDelete
  6. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    ReplyDelete