Monday, November 7, 2011

Tarte Tatin / Tarta Tatin

Tarte Tatin, an upside-down tart is one of my favourite desserts. Always yummy, very attractive, fast and extremely easy. There are few stories associated with this dessert, making it all time world famous classic.
 
Tradition says that the Tarte Tatin was first created by accident at the Hotel Tatin in Lamotte-Beuvron, France in 1898. 

The hotel was run by two sisters, Caroline and Stéphanie Tatin.

There are conflicting stories concerning the tart's origin, but the predominant one is that Stéphanie Tatin, who did most of the cooking, was overworked one day. She started to make a traditional apple pie, but left the apples cooking in butter and sugar for too long. Smelling the burning, she tried to rescue the dish by putting the pastry base on top of the pan of apples, quickly finishing the cooking by putting the whole pan in the oven. After turning out the upside down tart, she was surprised to find how much the hotel guests appreciated the dessert. 
In an alternative version of the tart's origin, Stéphanie baked a caramelized apple tart upside-down by mistake. Regardless she served her guests the unusual dish hot from the oven and a classic was born.
The Tarte becamea signature at the Hotel Tatin and the recipe spread through the Sologne region. Its lasting fame is probably due to the restaurateur Louis Vaudable, who tasted the tart on a visit to Sologne and made the dessert a permanent fixture on the menu at his restaurant Maxim's Paris.


Recipe is extremely easy:
  • 1 packet of ready made french pastry;
  • 1kg of sour apples;
  • 1 spoon of butter;
  • little bit of cinnamon powder;
  • caster sugar.
Peal the apples and cut it into sixes. Cover the bottom of a medium sized flat pan (hand less or with an oven safe handle) with a thin layer of caster sugar. Put it on a low flame and wait for the sugar to dissolve and caramelize. Once it is golden brown in colour stir in 1 spoon of butter. Put the apples one piece next to each other forming rings, until full form is covered by apples. Sprinkle some cinnamon powder. Cover the pan with the sheet of french pastry, form the edge and poke the pastry all over using a fork. Put in a preheated oven to 200C and bake until the pastry is golden in colour approx. 30minutes. Remove from the oven, cover with a big plate and turn upside down.
Your cake is ready :) Cut into pieces and serve hot. Tastes best with scoop of vanilla ice cream. 

Bon Appetit!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tarta Tatin,  pieczona "do góry nogami" to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Zawsze pyszna, zawsze łatwa i efektowna, no i na dodatek mega szybka w przygotowaniu.
Z genezą tego deseru związanych jest kilka ciekawych historii. Generalnie chodzi o to, że tarta ta powstała przypadkiem w 1898 r. we Francji w hotelu Tatin. Hotel był wówczas prowadzony przez dwie siostry, Caroline oraz Stéphanie Tatin.

Teorie są dwie. Dominuje ta, w której odpowiedzialna za kuchnię Stéphanie Tatin, zaczęła przygotowywać klasyczny placek z jabłkami. Jako, że tego dnia była bardzo zmęczona, zostawiła jabłka z karmelem zbyt długo na ogniu. Czując, że coś zaczyna się przypalać, chciała uratować deser i w związku z tym nakryła patelnię ciastem i wstawiła ją do piekarnika. Po upieczeniu i przewróceniu tarty okazało się, że ciasto wyglądało bardzo ciekawie. Stéphanie zaserwowała je gościom na gorąco. Owy "niewypał" został bardzo entuzjastycznie odebrany przez gości.
W innej wersji mówi się, że Stéphanie  upiekła tartę "do góry nogami" przez pomyłkę. Bez względu na to jak było na prawdę, w ten oto sposób narodził się jeden z najbardziej klasycznych  deserów na świecie. Tarta Tatin stała się popisowym daniem hotelu Tatin, zaś przepis rozprzestrzenił się w całym regionie Sologne.
Podobno jednak do nadania deserowi światowej sławy przyczynił się restaurator Louis Vaudable,  który po wizycie w Sologne i po wypróbowaniu ciasta wprowadził je na stałe do menu swojej restauracji  Maxim's Paris.

Przepis jest niezwykle łatwy:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
  • 1kg kwaśnych jabłek (najlepiej Szara Reneta)
  • 1 łyżka masła;
  • odrobina cynamonu;
  • drobny cukier.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na szóstki. Dno patelni z odpinaną rączką, lub z rączką którą można bezpiecznie wstawić do piekarnika pokryć cienką warstwą cukru. Postawić na gazie i na małym ogniu podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy. Następnie wmieszać łyżkę masła i dokładnie rozprowadzić. Jabłka układać na karmelu, koncentrycznie do momentu, aż zapełni się całą patelnię. Posypać cynamonem, przykryć płatem ciasta francuskiego, uformować, nakłuć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C. Zapiekać przez około 30 minut, aż ciasto będzie złociste. Po upieczeniu, wyjąć patelnię z piekarnika, nakryć talerzem i odwrócić. Gotowe.
Pokroić na kawałki, serwować na gorąco. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!!!

 


Źródło/ Source: http://en.wikipedia.org, http://web.archive.org/web/20021204075510/http://www.tarte-tatin.com/index.html

No comments:

Post a Comment