Tuesday, November 8, 2011

Grilled Camembert served on the bed of salad with vinaigrette sauce and onion preserves / Grillowany Camembert na łożu z sałaty z sosem vinaigrette i konfiturami z cebuli

Very fast, easy and elegant starter. I am sure everybody would be delighted to be served such dish.
  • 1 ring of Camembert cheese per person;
  • mix of different salads like: iceberg, corn salad, frisee and radicchio;
  • onion preserves - here you can find the recipe;
  • fresh grounded black pepper;
  • few slices of fresh baguette or ciabatta bread.
For vinaigrette sauce:
  • 3 parts of extra vergine olive oil;
  • 1 part of white wine vinegar;
  • 1 tea spoon of Dijon mustard or French mustard with full mustard seeds;
  • 1/3 tea spoon of honey;
  • pinch of salt;
  • 1 clove of garlic, pressed;
  • fresh grounded black pepper.
Combine all ingredients of the sauce by whisking them with a fork. 
On each plate place a portion of salad for one person, sprinkle with some sauce.
Heat up the grill pan. When it will be very hot, put Camembert cheese and slices of bread and grill on a medium flame for about 5-7 minutes each side. Once ready, place your cheese on the salad, season with fresh grounded black pepper and apply a portion of onion preserves from top. Serve with toasted slices of bread. Tastes great with a glass of white wine, but unfortunately I still have to wait few months to experience this pleasure ;)

Bon Appetit!!!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bardzo prosta, szybka i elegancka przystawka. Jestem pewna, że każdy były zachwycono, gdyby zaserwowano mu to właśnie danie.
  • 1 krążek sera Camembert na osobę;
  • mieszanka różnych sałat np: lodowej, roszponki, frisee oraz cykorii radicchio;
  • konfitury cebulowe - przepis znajdziesz  tutaj;
  • świeżo mielony czarny pieprz;
  • kilka kawałków świeżej bagietki lub ciabatty.
Na sos vinaigrette:
  • 3 części oliwy z oliwek extra vergine;
  • 1 część octu z białego wina;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy;
  • 1/3 łyżeczki miodu;
  • szczypta soli;
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony;
  • świeżo mielony czarny pieprz.
Składniki sosu połączyć ze sobą ubijając widelcem.
Na każdym talerzu ułożyć porcję sałaty dla jednej osoby. Spryskać sosem. Rozgrzać patelnię grillową. Gdy będzie już bardzo gorąca umieścić na niej sery oraz kromki pieczywa. Grillować na średnim ogniu po około 5-7 minut z każdej ze stron. Kiedy ser będzie gotowy, ułożyć go na łożu sałaty, posypać świeżo zmielonym pieprzem, udekorować kleksem konfitury z cebuli. Podawać z podpieczonym pieczywem. Smakuje wybornie z lampką białego wina, jednak mnie na tę przyjemność przyjdzie jeszcze zaczekać co najmniej kilka miesięcy ;)

Smacznego!!!







3 comments:

  1. Wygląda naprawdę świetnie :)

    ReplyDelete
  2. Wszystko co uwielbiam, na jednym talerzu!
    Baaardzo mi się podoba :)
    Pozdrowienia

    ReplyDelete