Monday, June 13, 2011

Samosa

I don't think it is really required to introduce samosa to anybody. Even if you are not an expert in Indian cuisine I am sure you had a chance of trying samosa at least once. Here you can find some home made version of this world famous Indian snack.


Ingredients for approx. 12 pcs

For the crust:
  • 1 1/2 cups of flour (maida);
  • 3/4 teaspoon of sat;
  • 1/4 teaspoon of ajwain (carrom seeds) you can also use nigella seeds;
  • 2 spoons of sunflower oil;
  • 1 spoon of lemon juice;
  • 1/4 cup + 2 spoons of lukewarm water.
For the filling:
  • 0,5 kg of potatoes – boiled, peeled and cubed;
  • 1 teaspoon of whole coriander seeds;
  • salt to taste;
  • 1/2 teaspoon of garam masala;
  • 1/2 teaspoon of dry mango powder or chaat masala;
  • 1/2 teaspoon of sugar;
  • 2 spoons of chopped coriander leaves;
  • 1 spoon of fresh grated ginger;
  • 1-2 green chilies, finely chopped;
  • lemon juice to taste;
  • 2 spoons of sunflower oil;
  • 1/2 teaspoons of cumin seeds;
  • 1/2 cup of green peas.
Method:
Soak Coriander Seeds in a few tablespoons of warm water and keep aside.
Combine flour, salt and ajwain, mix well. Add 2 spoons of oil and mix until all the oil is well incorporated into the flour. Add lemon juice and water and knead into a smooth firm dough. Wrap in cling and let it rest for 20 minutes.

Season boiled, cubed potatoes with salt, garam masala, dry mango powder and sugar. Add coriander leaves, grated ginger, chopped green chilies, lemon juice and drained coriander seeds. Mix well.
Heat some oil in a pan on medium heat. Add cumin seeds and green peas. Cook for 1-2 minutes until peas are tender. Add potatoes onto and cook for a few minutes. Keep aside to cool to room temperature. 

Divide dough into 6 pieces. Roll out each portion into a thin round shape. Cut down the center to make two semi-circles. Lift one side of the flat edge and apply little water on it. Lift the opposite side and overlap the two edges to form a cone shape. Press the seams gently to seal. Stuff with potato mixture Apply some water around the top edge and seal shut. Deep fry for few minutes on a medium heated oil until golden.
Serve hot with mint chutney or ketchup.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Samosy są tak sławne, że zbędnym wydaje mi się je przedstawiać.  To chyba jedna z najpopularniejszych indyjskich przekąsek serwowana na całym świecie. Dziś przepis na ich domową wersję. Zapraszam i smacznego!!!


Składniki na 12 sztuk

Ciasto:
  • 300g mąki;
  • 3/4 łyżeczki soli;
  • 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 280ml + 2 łyżki letniej wody.
Nadzienie:
  • 0,5 kg ziemniaków - ugotowanych , pokrojonych w kosteczkę;
  • 1 łyżeczka całych ziaren kolendry;
  • sól do smaku;
  • 1/2 łyżeczki garam masala;
  • 1/2 łyżeczki suszonego mango w proszku lub chaat masala (można pominąć);
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry;
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru;
  • 1-2 zielone chilli, drobno posiekane;
  • sok z cytryny do smaku;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego;
  • 150g zielonego groszku.
Sposób przygotowania:

Namoczyć ziarna kolendry w kilku łyżkach letniej wody i odstawić na bok. Mąkę połączyć z solą, i czarnuszką, dokładnie wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju, rozprowadzić palcami i dokładnie wyrobić olej z mąką. Dodać sok z cytryny, dokładnie wyrobić i zagnieść dość zwarte ale gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą odłożyć na 20 minut, żeby odpoczęło.

Pokrojone ziemniaki doprawić solą, garam masala, cukrem oraz jeśli mamy sproszkowanym mango lub chaat masala. Dodać posiekaną kolendrę, starty imbir, posiekane chili, sok z cytryny oraz odsączone ziarna kolendry. Dokładnie wymieszać.
Rozgrzać olej, dodać nasiona kminu rzymskiego (jeśli nie mamy, można użyć zwykłego kminku) oraz groszek na patelnie. Smażyć przez kilka minut do momentu, aż groszek będzie miękki. Odstawić, pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować cienko na kółko, przekroić na pół. Posmarować część  prostego brzegu wodą następnie zwinąć w rożek i skleić z drugim brzegiem. Docisnąć dokładnie brzegi by się dobrze połączyły. Powstały rożek napełnić nadzieniem, górny brzeg posmarować wodą, zamknąć i dokładnie skleić. Smażyć przez kilka minut na głębokim oleju rozgrzanym do niezbyt wysokiej temperatury do momentu aż będą złociste. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z miętowym chutney  lub ketchupem.

Recipe from:/Przepis pochodzi z: http://showmethecurry.com/
 

Check the below video for details./Polecam filmik, który dokładnie wyjaśnia co i jak.





And here you can find few snaps to show you my result :)/ Poniżej kilka fotek prezentujących moje samosy :)






6 comments:

  1. Your samosy looks perfect, it must be delicius :-)

    ReplyDelete
  2. rewelacyjnie Ci wyszły i z chęcią spróbowałabym choć jednej :)
    przy okazji zapraszam Cię do wzięcia udziału w konkursie: http://justmydelicious.blogspot.com/p/amica-integracje-kulinarne.html :)

    ReplyDelete
  3. pyszne i aromatyczne smaki:)

    ReplyDelete
  4. Dzięki dziewczyny :) Paula ten konkurs wygląda bardzo ambitnie i ciekawie :) zaraz zabiorę się za gotowanie jakiejś zupki :)

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

    ReplyDelete
  5. Trzeba przyznać,że pierogi mają w sobie jakąś tajemną moc, która jednoczy narody :) Ja uwielbiam samosy, momo i chińskie pierożki natomiast mój M rodowity Hindus pokroić by się dał za nasze ruskie, ze szpinakiem, grzybami itp.itd :)

    ReplyDelete