Saturday, December 21, 2013

Czas pierniczenia/ Time for Gingerbread

Znowu trochę mnie tu nie było... Wielkimi krokami nadchodzą Święta... czas więc popierniczyć :)
W tym roku w czasie pieczenie towarzyszył mi Alek :)
Oboje mieliśmy z tego niezłą frajdę.

Jeśli ktoś jeszcze nie upiekł pierniczków, podaję super ekspresowy przepis.

Ekspresowe pierniczki:
  • 550 g mąki
  • 30 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
Rozpuścić masło, dodać miód, cukier puder, przyprawy i kakao, wymieszać, a następnie wystudzić.
Wlać do przesianej mąki. Dodać jajko rozmieszane z sodą.
Dobrze zagnieść. Dać odpocząć , a następnie rozwałkowywać podsypując sporą ilością mąki i wykrawać kształty.  Piec 10 min w 180C i gotowe :)


U nas w tym roku kształty mało tradycyjne, jednak będące wielką frajdą dla młodego amatora motoryzacji ;)

Wesołych świąt!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

It's been a while since my last post ... Christmas is coming, so it's the highest time to bake some gingerbread cookies. This year I had great company and  help in the kitchen.  Alex and me, both had great fun.
 
If there is anybody, who didn't bake gingerbread cookies yet, here is a very fast and easy recipe

 Express gingerbread cookies:

  •      550 g of flour;
  •      30 grams of honey;
  •      10 grams of icing sugar;
  •      12 grams of butter;
  •      1 egg;
  •      2 teaspoons of baking soda;
  •      gingerbread spice;
  •      2 teaspoons of cocoa.
Melt the butter, add honey, sugar, spices and cocoa, stir, and then let the mixture cool down.
Pour into the sifted flour. Add egg mixed with soda. Knead well, let it rest and then roll to a desired thickness, dusting with flour if necessary. Cut out shapes. Bake 10 min at 180C and you are done :)

This year we used less traditional shapes... but these are of great fun for a young car enthusiast.

Merry Christmas!





















No comments:

Post a Comment